Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

14 zdjęć, które nastroją cię bardzo świątecznie!

14 zdjęć, które nastroją cię bardzo świątecznie!

Świąteczne muffiny z jabłkiem, makiem i cynamonem

Świąteczne muffiny z jabłkiem, makiem i cynamonem

10 niesamowitych pomysłów na wykorzystanie GOFROWNICY!

10 niesamowitych pomysłów na wykorzystanie GOFROWNICY!

Koktajl z pomarańczą, granatem i bananem

Koktajl z pomarańczą, granatem i bananem

Gorąca czekolada z likierem Malibu!

Gorąca czekolada z likierem Malibu!

4 wasze ulubione przepisy na KOMPOT DO OBIADU!

4 wasze ulubione przepisy na KOMPOT DO OBIADU!

Aromatyczne grzane piwo!

Aromatyczne grzane piwo!

Ozdoby świąteczne, które zrobisz z dzieckiem! 8 genialnych pomysłów!

Ozdoby świąteczne, które zrobisz z dzieckiem! 8 genialnych pomysłów!

7 trików, dzięki którym warzywa, owoce, jajka dłużej zachowają ŚWIEŻOŚĆ!

7 trików, dzięki którym warzywa, owoce, jajka dłużej zachowają ŚWIEŻOŚĆ!

4 szybkie przekąski idealne do piwa!

4 szybkie przekąski idealne do piwa!

Oryginalne dekoracje wigilijnego stołu! Sprawdź to!

Oryginalne dekoracje wigilijnego stołu! Sprawdź to!

Różowy i czerwony lukier do ciasta, ciasteczek- naturalne składniki

Różowy i czerwony lukier do ciasta, ciasteczek- naturalne składniki

Idealna zupa wigilijna! Wasze ulubione przepisy na PalceLizać!

Idealna zupa wigilijna! Wasze ulubione przepisy na PalceLizać!

Domowa przyprawa do piernika według naszych babć!

Domowa przyprawa do piernika według naszych babć!

8 przepisów, które koniecznie wypróbuj w ŚWIĘTA 2018! (ciasta, ryba, zupy, uszka)

8 przepisów, które koniecznie wypróbuj w ŚWIĘTA 2018! (ciasta, ryba, zupy, uszka)

5 największych zalet MANDARYNEK! To samo zdrowie!

5 największych zalet MANDARYNEK! To samo zdrowie!

5 przypraw, które odmienią smak Twoich dań!

Świat ziół i przypraw oferuje nieograniczone możliwości wzbogacania smaku najprostszych dań. Rozmaryn, majeranek, kardamon, tymianek – to tylko niektóre z pomysłów. Więcej inspiracji znajdziesz u eksperta programu „Kulinarnie Mocni”, Szefa Kuchni Kamis, Macieja Wawryniuka. Tak, jak edukatorom Banków Żywności, podpowiada, jakie zioła i przyprawy pasują do wybranych dań.

Zastanawiasz się, czym przyprawić wieprzowinę albo do czego użyć kolendry? Dobór przypraw do potraw, to wcale nie takie proste zadanie. Jak je wybierać? Oto kilka przykładów:

  • Rozmaryn – ma silny, aromatyczny zapach oraz korzenny, palący, nieco gorzki smak. Przyprawia się nim wiele potraw mięsnych, szczególnie z wieprzowiny, baraniny, jagnięciny, drobiu oraz dziczyzny. Używa się go również do aromatyzowania pieczonych ziemniaków, ciemnych sosów, zup jarzynowych i potraw z grzybów.

  • Tymianek – charakteryzuje się ostrym, przyjemnym zapachem, nadając potrawom wyrazisty smak i aromat. Jest idealnym składnikiem farszu do pierogów z kapustą i grzybami. Dobrze komponuje się z potrawami z grochu, fasoli, ziemniakami, sosami, dipami, a także zupami np. cebulową. Tymiankiem przyprawia się ciemne mięsa: wołowinę i baraninę, dania z drobiu, ryb, grzybów i serów, potrawy z grochu oraz warzyw.

  • Kardamon – ma intensywny, korzenny smak z wyraźną cytrusową nutą. Stosuje się go zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych. Doskonały do herbaty, kawy, ciast, sałatek owocowych i sorbetów. Jest ciekawym składnikiem do mieszanek z kuchni orientalnej w połączeniu z kminem rzymskim, cynamonem i kolendrą.

  • Imbir – idealna przyprawa do kompotów i grzańców w połączeniu z goździkami i cynamonem. Nadaje słodkiego i jednocześnie ostrawego posmaku ciastom, herbatnikom, piernikom i biszkoptom. Doskonały dodatek do zup fasolowych, ziemniaczanych, a także potraw z drobiu, ryżu i jajek. Imbirem przyprawia się marynaty z dyni, ogórków, pasztety oraz flaki. Bardzo dobrze komponuje się z orientalnymi daniami z kuchni arabskiej i azjatyckiej, dlatego doskonale wydobędzie głębię smaku dań jednogarnkowych.

  • Kolendra – pochodzi z kuchni orientalnej. Lekko anyżowy smak sprawia, że przyprawa stosowana jest do dań z wieprzowiny, jagnięciny, drobiu, a także do ryb. Dobrze komponuje się z sosami i warzywami – szczególnie jeśli chodzi o dania z dodatkiem grochu, soczewicy i fasoli. Kolendra nie lubi wysokiej temperatury, dlatego zaleca się, by dodawać ją dopiero pod koniec gotowania.