Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Czym się kierować przy wyborze tostera?

Czym się kierować przy wyborze tostera?

Otręby żytnie – smak zdrowia

Otręby żytnie – smak zdrowia

SERnikowe Love!  Przepis na sernik idealny!

SERnikowe Love! Przepis na sernik idealny!

Kawa w biurze – jeśli jest dobra, pomaga pracownikom

Kawa w biurze – jeśli jest dobra, pomaga pracownikom

Wypoczynek na gotowo

Wypoczynek na gotowo

Co przygotować na kolację? Jakie dania wybierać, a jakich unikać?

Co przygotować na kolację? Jakie dania wybierać, a jakich unikać?

Smaki lata w najlepszym wydaniu! Palce lizać!

Smaki lata w najlepszym wydaniu! Palce lizać!

Najlepsze sposoby na przyspieszenie gotowania – czyli jak oszczędzić czas w kuchni?

Najlepsze sposoby na przyspieszenie gotowania – czyli jak oszczędzić czas w kuchni?

Serowe mity

Serowe mity

Czy catering dietetyczny to najlepsze rozwiązanie?

Czy catering dietetyczny to najlepsze rozwiązanie?

Smakowita owsianka z kozim serem

Smakowita owsianka z kozim serem

Czy lepsze są garnki emaliowane, czy zwykłe?

Czy lepsze są garnki emaliowane, czy zwykłe?

Dieta pudełkowa – czy zapewnia różnorodne posiłki?

Dieta pudełkowa – czy zapewnia różnorodne posiłki?

Przystawki i przekąski – pomysł na urozmaicenie menu

Przystawki i przekąski – pomysł na urozmaicenie menu

Pikantna sałatka

Pikantna sałatka

Szybka sałatka

Szybka sałatka

Bajaderka

Bajadera, bajaderka lub też kartofelek to nazwy określające kulisty lub prostokątny deser wytwarzany z pokruszonych ciastek, kakao, czekolady, orzechów i wiórków kokosowych. Do naszego przepisu potrzebne będą orzechy, kakao, masło, mleko, aromat, dwie czekolady i dżem z czarnej porzeczki. Przepis łatwy i szybki w wykonaniu.

Składniki:

  • 350-400 g pokruszonych ciastek lub ciasta (bez owoców, lukru, galaretki, kremu)
  • 100 g orzechów
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżki niesolonego masła
  • około 150 ml mleka
  • aromat lub odrobina alkoholu np. rumu (można pominąć, jeżeli ciasto/ciasteczka były aromatyzowane)
  • 200 g dżemu z czarnej porzeczki
  • dwie czekolady


Przygotowanie:

  1. Pokruszone ciastka łączymy z dżemem, kakao, orzechami.
  2. Zagotowujemy mleko i w nim rozpuszczamy masło. Następnie wlewamy to do powstałej masy.
  3. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
  4. Tuż przed końcem dodajemy aromat lub alkohol – jeżeli uważamy to za konieczne.
  5. Wylewamy powstałą masę na wyłożona pergaminem blachę.
  6. Chłodzimy w lodówce przez około 8 h.
  7. Jak tylko ciasto będzie schłodzone, kroimy je w kostkę i wykładamy na papilotki lub kartoniki.
  8. Teraz przygotowujemy polewę: roztapiamy obie czekolady w kąpieli wodnej. Jak tylko czekolada lekko się roztopi, zdejmujemy z palnika i polewamy każdą bajaderkę oddzielnie.

Smacznego!