Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Ciasteczka jaglano- migdałowe fit

Ciastka jaglane z mielonymi migdałami i figami. Zrobione z gotowanej kaszy jaglanej. Bezglutenowe i bez jajek. Brzmi zdrowo, prawda? Takie właśnie są te ciasteczka! 

składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 180 ml wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 55 g mielonych migdałów
  • 65 g masła
  • 55 g cukru
  • 5 g cukru waniliowego
  • 45 g suszonych fig (3 sztuki)
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli

przyrządzanie:

  • kaszę przepłukać wrzątkiem, a następnie zalać 180 ml wody z 1/2 łyżeczki soli i gotować na wolnym ogniu aż cała woda się wchłonie – to potrwa ok. 15 minut. Pod koniec mieszać i uważać by kasza się nie przypaliła, gdyż po wchłonięciu wody kasza będzie dość sucha – tak ma być
  • zostawić kaszę do przestygnięcia na ok. 15 minut
  • jeśli mamy całe migdały, to sparzyć je wrzątkiem, obrać i drobno zmielić
  • figi pokroić w drobną kostkę. Powinny to być miękkie figi, dobrej jakości
  • jeśli nie mamy bardzo miękkiego masła to należy je rozpuścić
  • nieco przestudzoną kaszę zmielić w blenderze na w miarę gładką masę
  • do zmielonej kaszy dodać wszystkie pozostałe składniki i dobrze zmiksować mikserem. Pod wpływem miksowania figi rozpadną się na jeszcze mniejsze kawałki oraz nasionka i rozprowadzą w cieście – o to nam chodzi
  • na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wykładać ciasto za pomocą łyżki. Można sobie pomagać drugą łyżka, bo ciasto jest gęste. Podzielić ciasto tak, by otrzymać 16 porcji
  • następnie, dłońmi zwilżonymi lekko wodą, ukształtować ciastka w regularne koła i lekko spłaszczyć
  • piec w 180°C przez około 30 minut, aż ciastka się przyrumienią na mocno złoty kolor
  • wystudzić