Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jakie naturalne produkty poprawiają stan zębów i dziąseł? Oto 6 z nich

Jakie naturalne produkty poprawiają stan zębów i dziąseł? Oto 6 z nich

Te produkty poprawiają ostrość widzenia (zawierają witaminę A i kwas foliowy)

Te produkty poprawiają ostrość widzenia (zawierają witaminę A i kwas foliowy)

Akcenty drewniane w kuchni- 10 modnych inspiracji!

Akcenty drewniane w kuchni- 10 modnych inspiracji!

Kakaowy sos do ciast i placków  (tylko 3 składniki)

Kakaowy sos do ciast i placków (tylko 3 składniki)

10 przekąsek ze ŚWIATA, które powinniście przetestować!

10 przekąsek ze ŚWIATA, które powinniście przetestować!

Jak zagęścić wodnistą zupę lub sos? 3 proste sposoby!

Jak zagęścić wodnistą zupę lub sos? 3 proste sposoby!

Kremowa zupa z kalafiora i curry

Kremowa zupa z kalafiora i curry

OBIAD ZA GROSIK: Makaron+oliwa+pomidory+ser

OBIAD ZA GROSIK: Makaron+oliwa+pomidory+ser

Co przygotować na szybką kolację? 10 prostych i smacznych propozycji!

Co przygotować na szybką kolację? 10 prostych i smacznych propozycji!

8 waszych ulubionych przepisów na CIASTA I TORTY IMIENINOWE!

8 waszych ulubionych przepisów na CIASTA I TORTY IMIENINOWE!

Desery i przegryzki idealne na URODZINY DZIECKA!

Desery i przegryzki idealne na URODZINY DZIECKA!

Mocno czekoladowe muffiny, które zawsze się udają! Banalny przepis!

Mocno czekoladowe muffiny, które zawsze się udają! Banalny przepis!

Nalewka imbirowa (idealna na przeziębienie)

Nalewka imbirowa (idealna na przeziębienie)

Kremowa zupa koperkowo- ziemniaczana

Kremowa zupa koperkowo- ziemniaczana

Orkiszowe muffiny z owocami

Orkiszowe muffiny z owocami

Kuchenne akcesoria, które idealnie sprawdzą się na prezent!

Kuchenne akcesoria, które idealnie sprawdzą się na prezent!

Ciasto TWIX

Lubicie popularne batoniki TWIX? A co powiecie na domowe ciasto o podobnym smaku?

składniki:
Spód:

  • 1 1/4 szklanki mąki owsianej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1 czubata łyżeczka gumy guar
  • 1 jajko
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 180 ml mleka migdałowego
  • 150 ml wody mineralnej
  • ew. ziarenka z 1/2 laski wanilii
Karmel:
  • 350 gram daktyli
  • 130 gram podprażonych orzechów laskowych obranych ze skórki
Czekolada:
  • 52  gram oleju kokosowego
  • 40 gram kakao
  • 30 gram syropu klonowego
Polewa czekoladowa:
  • 50 gram oleju kokosowego
  • 30 gram kakao
  • 30 gram syropu klonowego

przyrządzanie:

  • Spód:
    • Mąkę owsianą , ryżową, gumę guar i proszek do pieczenia przesiać do miski. To co zostanie na sitku ( czyli płatki owsiane) dodać do przesianych mąk razem z ziarenkami wanilii.
    • Do suchych składników dodać pozostałe mokre: jajko, białko, mleko migdałowe, wodę mineralną.
    • Wymieszać, wylać do formy 15×20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
    • Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec ok 25-30 minut.
    • Wystudzić.

    Masa karmelowa:

    • Daktyle zalać delikatnie ostudzonym wrzątkiem. Odstawić do napęcznienia ok. 30 minut przy odmianie Medjool.
    • Nadmiar wody zlać, daktyle zmiksować na gładko razem z podprażonymi orzechami laskowymi.
    • Karmel rozsmarować na bezglutenowym cieście.

    Czekolada:

    • Olej rozpuścić w garnuszku, wystudzić. Dodać kakao i syrop klonowy, wymieszać
    • Czekoladę rozprowadzić na karmelu z daktyli.

    Polewa czekoladowa:

    • Olej rozpuścić w garnuszku, wystudzić. Dodać kakao i syrop klonowy, wymieszać.
    • Polać ciasto