Pyszna propozycja na słodkie śniadanie.
składniki:
Ciasto
- 225 g mąki
- łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- łyżka cukru
- 2 jajka
- 30 g masła
- 300 ml mleka
- skórka z cytryny
- 200 g malin
- łyżka cukru pudru
- łyżka wody
przyrządzanie:
- Ciasto: masło rozpuść na patelni i przestudź. Zetrzyj skórkę z 1 cytryny. Wszystkie składniki połącz i zmiksuj. Powstałe ciasto przelej do dzbanka i odstaw na 20 minut.
- Sos malinowy: maliny, cukier i wodę wymieszaj w garnku i zagotuj. Rozgnieć maliny łyżką i chwilę gotuj na mały, ogniu. Przestudź i przetrzyj przez sito.
- Na rozgrzaną teflonową patelnię wylewaj małe okrągłe placuszki. Gdy na wierzchu pojawią się bąbelki, odwróć placki i smaż jeszcze minutę.
- Gotowe placki polej sosem malinowym.