Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Dom chlebem pachnący

Chleb to nasz podstawowy produkt spożywczy. Bez niego wiele osób nie wyobraża sobie codziennej diety. Jest obecny niemal w każdym domu. Używamy go  do kanapek, przystawek, czy jako dodatek do zupy. Może być zwykły biały, razowy, orkiszowy lub nawet kukurydziany. Znaczenie chleba w naszej kulturze ma również wymiar symboliczny. Zauważmy jak wiele rodzimych tradycji związanych jest właśnie z pieczywem. Wystarczy wspomnieć o powitaniu chlebem pary młodej przez rodziców tuż przed weselem czy dzieleniu się nim podczas śniadania wielkanocnego. Chleb od wieków kojarzony jest z ogniskiem domowym, szczęściem i radością.

 

12299257_435654299962483_5195119743876078377_n 

Nowy wymiar tradycji

Niegdyś wypiek chleba był jednym z ważniejszych momentów dla rodziny. Wypiekano go w dużym kamiennym piecu opalanym drewnem. Dziś taki piec znaleźć możemy wyłącznie w skansenach i muzeach jako atrakcję turystyczną. Jednak mimo nieodwracalnych zmian, umiłowanie do tradycji, a także chęć powrotu do korzeni, widać w wielu domach. Trend na zdrową żywność staje się aktualnie coraz silniejszy, coraz częściej też zamiast korzystać z gotowych produktów, staramy się przyrządzać je sami. Dotyczy to także wypieku chleba. Wystarczy w wyszukiwarkę internetową wpisać hasło domowy chleb, od razu wyświetla się niezliczona liczba przepisów. Niestety wiele osób czytając sposób wykonania, szybko się zniechęca i boi się podjąć to wyzwanie. Nic dziwnego, przygotowanie zakwasu, zagniatanie, wyrastanie itd., brzmi dość skomplikowanie, przez co pomimo apetytu i chęci na domowy chleb szybko rezygnujemy z jego wypieku. Zupełnie niepotrzebnie! Przyrządzenie smacznego bochenka wcale nie musi być trudne ani pracochłonne! Wychodząc naprzeciw aktualnym zapotrzebowaniom rynku Firma Melvit wprowadziła nowość – Chleb bez mąki! Dzięki gotowej mieszance ziaren teraz z łatwością upieczesz zdrowy i pyszny chleb we własnej kuchni. Produkt ten nie zawiera mąki – jest więc skierowany głównie do osób będących na diecie oraz dbających o swoją sylwetkę. Do jego przygotowania potrzebujesz jedynie: Mieszanki do chleba Melvit, jaj, maślanki oraz szczyptę soli.

chleb-bez-maki-600g-visual

Produkt Melvit przygotowany jest z nieprzetworzonych ziaren zbóż, bogatych w cenne wartości odżywcze. Chleb jest pożywny, lekki i nie obciąża układu trawiennego. Dodatkowo  w szybki i prosty sposób możesz delektować się własnoręcznie upieczonym, pachnącym, domowym pieczywem!

Skład:

płatki owsiane, otręby owsiane, pestki słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, ziarna orkiszu, ziarna sezamu, czarnuszka.

Sposób przygotowania:
Jaja i maślankę dokładnie wymieszaj, dodaj soli do smaku, całość połącz z mieszanką Chleba bez mąki. Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C . Piecz chleb ok. godziny.

Czarnuszka – obniża poziom cukru, działa przeciwbakteryjnie i rozkurczająco

Siemię lniane – obniża poziom cholesterolu, źródło kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3

Pestki dyni – źródło magnezu, cynku, witaminy B3

Pestki słonecznika – źródło witamin E, B, A i D.

Orkisz – jest cennym źródłem błonnika pokarmowego, zawiera dobrze przyswajalne białko roślinne a także cynk, miedź, selen oraz witaminy z grupy A i E

Sugerowana cena: ok. 8 zł.

Masa netto: 600 g