Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dom chlebem pachnący

Chleb to nasz podstawowy produkt spożywczy. Bez niego wiele osób nie wyobraża sobie codziennej diety. Jest obecny niemal w każdym domu. Używamy go  do kanapek, przystawek, czy jako dodatek do zupy. Może być zwykły biały, razowy, orkiszowy lub nawet kukurydziany. Znaczenie chleba w naszej kulturze ma również wymiar symboliczny. Zauważmy jak wiele rodzimych tradycji związanych jest właśnie z pieczywem. Wystarczy wspomnieć o powitaniu chlebem pary młodej przez rodziców tuż przed weselem czy dzieleniu się nim podczas śniadania wielkanocnego. Chleb od wieków kojarzony jest z ogniskiem domowym, szczęściem i radością.

 

12299257_435654299962483_5195119743876078377_n 

Nowy wymiar tradycji

Niegdyś wypiek chleba był jednym z ważniejszych momentów dla rodziny. Wypiekano go w dużym kamiennym piecu opalanym drewnem. Dziś taki piec znaleźć możemy wyłącznie w skansenach i muzeach jako atrakcję turystyczną. Jednak mimo nieodwracalnych zmian, umiłowanie do tradycji, a także chęć powrotu do korzeni, widać w wielu domach. Trend na zdrową żywność staje się aktualnie coraz silniejszy, coraz częściej też zamiast korzystać z gotowych produktów, staramy się przyrządzać je sami. Dotyczy to także wypieku chleba. Wystarczy w wyszukiwarkę internetową wpisać hasło domowy chleb, od razu wyświetla się niezliczona liczba przepisów. Niestety wiele osób czytając sposób wykonania, szybko się zniechęca i boi się podjąć to wyzwanie. Nic dziwnego, przygotowanie zakwasu, zagniatanie, wyrastanie itd., brzmi dość skomplikowanie, przez co pomimo apetytu i chęci na domowy chleb szybko rezygnujemy z jego wypieku. Zupełnie niepotrzebnie! Przyrządzenie smacznego bochenka wcale nie musi być trudne ani pracochłonne! Wychodząc naprzeciw aktualnym zapotrzebowaniom rynku Firma Melvit wprowadziła nowość – Chleb bez mąki! Dzięki gotowej mieszance ziaren teraz z łatwością upieczesz zdrowy i pyszny chleb we własnej kuchni. Produkt ten nie zawiera mąki – jest więc skierowany głównie do osób będących na diecie oraz dbających o swoją sylwetkę. Do jego przygotowania potrzebujesz jedynie: Mieszanki do chleba Melvit, jaj, maślanki oraz szczyptę soli.

chleb-bez-maki-600g-visual

Produkt Melvit przygotowany jest z nieprzetworzonych ziaren zbóż, bogatych w cenne wartości odżywcze. Chleb jest pożywny, lekki i nie obciąża układu trawiennego. Dodatkowo  w szybki i prosty sposób możesz delektować się własnoręcznie upieczonym, pachnącym, domowym pieczywem!

Skład:

płatki owsiane, otręby owsiane, pestki słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, ziarna orkiszu, ziarna sezamu, czarnuszka.

Sposób przygotowania:
Jaja i maślankę dokładnie wymieszaj, dodaj soli do smaku, całość połącz z mieszanką Chleba bez mąki. Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C . Piecz chleb ok. godziny.

Czarnuszka – obniża poziom cukru, działa przeciwbakteryjnie i rozkurczająco

Siemię lniane – obniża poziom cholesterolu, źródło kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3

Pestki dyni – źródło magnezu, cynku, witaminy B3

Pestki słonecznika – źródło witamin E, B, A i D.

Orkisz – jest cennym źródłem błonnika pokarmowego, zawiera dobrze przyswajalne białko roślinne a także cynk, miedź, selen oraz witaminy z grupy A i E

Sugerowana cena: ok. 8 zł.

Masa netto: 600 g