Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pikantna sałatka

Pikantna sałatka

Szybka sałatka

Szybka sałatka

Kluseczki z serka homogenizowanego

Kluseczki z serka homogenizowanego

Naleśniki z mięsem

Naleśniki z mięsem

Piersi kurczaka w śmietanie

Piersi kurczaka w śmietanie

8 prostych przepisów na GRECKIE dania i desery

8 prostych przepisów na GRECKIE dania i desery

10 dań typowych dla kuchni GRECKIEJ

10 dań typowych dla kuchni GRECKIEJ

Kawa po irlandzku

Kawa po irlandzku

Babeczki

Babeczki

Napój pełen witamin

Napój pełen witamin

Śmietankowe wafelki

Śmietankowe wafelki

Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem

10 pomysłów na ŚNIADANIE do łóżka

10 pomysłów na ŚNIADANIE do łóżka

Trufle herbatnikowe

Trufle herbatnikowe

Tradycyjny pasztet domowy

Tradycyjny pasztet domowy

Kruche ciastka z marmoladą

Kruche ciastka z marmoladą

Domowa nalewka z jabłek

Jesień nie należy raczej do pór roku bogatych w świeże owoce. Na szczęście zawsze bez problemu w sklepach możemy dostać jabłka. Zróbmy więc z nich jakiś pożytek i przygotujmy idealną nalewkę na zimne wieczory.   Bez tytułu

czas: 6 tygodni (dla niecierpliwych 1 miesiąc)

składniki:

  • 1 kg jabłek (zdrowych, dojrzałych, pozbawionych ogonków)
  • 0,75 l spirytusu
  • 0,3 kg cukru (jeśli wolisz bardziej wytrawne smaki, dodaj mniej)
  • 1 szklanka wody
  • laska cynamonu
  • 5 goździków
  • 0,5 laski wanilii

przyrządzanie:

  • Przekrojone jabłka (wraz z pestkami) wrzuć do dużego słoika.
  • Dodaj pokrojoną laskę cynamonu, goździki, wanilię i cukier (jak ktoś woli można dodać także kardamon)
  • Zalej ciepłą wodą i spirytusem
  • Trzymaj 6 tygodni (po miesiącu nalewka jest już gotowa, ale im dłużej ją przetrzymamy tym wyjdzie smaczniejsza)
  • Przelej do butelek i trzymaj w zaciemnionym miejscu

 

 Lubisz nalewki? Sprawdź też nasze inne przepisy! (zobacz tutaj)