Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dorsz ze szpinakiem i gorgonzolą

Oto prawdziwa dawka zdrowia! Jeżeli chcecie zaserwować swojej rodzinie naprawdę pożywny obiad, skorzystajcie z tego przepisu: dorsz ze szpinakiem i gorgonzolą!

fish-1512488_960_720

składniki:

  • dwa filety z polędwicy dorsza
  • 150 g szpinaku
  • 50g gorgonzoli
  • 125 ml śmietany 30%
  • żółtko jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • pieprz i sól do smaku

przyrządzanie:

  • Filety z dorsza umyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny oraz oprószyć solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Tak przygotowaną rybę odstawić na pół godziny do lodówki
  • W tym czasie umyć świeży szpinak i posiekać.
  • Następnie na rozgrzanej patelni stopić masło i chwilę podsmażyć posiekane ząbki czosnku i dodać posiekany szpinak.
  • Następnie dodać roztrzepane żółtko w śmietanie 30% i ser pokruszony na kawałki. Chwilę mieszać aż składniki się połączą. Dodać sok z cytryny i doprawić do smaku pieprzem, solą i sokiem z cytryny.
  • Rozgrzać patelnię grillową, ułożyć na niej kawałek podziurawionej folii aluminiowej i grillować dorsza 6-8 minut z jednej strony z położonym na wierzchu plasterkiem masła i 4-5 minut z drugiej strony.
  • Na talerz filet z dorsza i polać sosem szpinakowym.

ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy