Pierś z kurczaka uważana jest za delikates i najlepszą część we wszelakim drobiu. Dzisiaj chcę obalić ten mit i pokazać Wam takie małe cacka, które są o niebo lepsze od piersi. Tak na prawdę, to nawet nie pamiętam kiedy ostanio gotowałem tą część, którą jest niezwykle łatwo przesuszyć piecząc czy smażąc – staje się wtedy wiórowata i ciężka do przełknięcia tym bardziej bez sosu. Pierś jest najtrudniejsza do idealnego zrobienia, niejeden szef kuchni poległ na tym daniu!
Dzisiaj odkrywamy przed Wami perełki, które niejedną osobę zdążyły już zachwycić pod względem smakowym, ale też estetycznym. Znajduje się ona w udku kurczaka tuż na samym połączeniu z korpusem (na grafice polewej). Jest okrągła i przypomina ostrygę – stąd nazwa, chicken oyster. Nie spotkałem się jeszcze z polskim odpowiednikiem, więc stworzyłem własny! Proponuję, drobiowe ostrygi, jeśli macie jakieś inne ciekawe pomysły zostawcie swój komentarz. Chętnie zobaczę jakieś kreatywne nazwy, a nie dosłowne tłumaczenie Na moim fun pagu znajdziesz wiele innych inspiracji, zapraszam!
Do tej potrawy użyję mojego ulubionego sumaku, przyprawy o ktorej już pisałem przy okazji ciepłej sałatki z ciecierzycy
Składniki:
6 polędwiczek z kurczaka (3 na porcję)
szczypta sumaku
garść pomidorków koktajlowych
1 łyżka masła
1/2 szkl. białego pół-/wytrawnego wina
pół awokado
garść orzechów włoskich
5 listków bazyli
małe ziemniaczki
Swieży rozmaryn
Sos:
3 łyżki tahini
3 łyżki jogurtu naturalnego
pół ząbka czosnku
5 liści bazylii
oliwa
sól, pieprz
Wykonanie:
1. Zamarynuj mięso w marynacie: 5 listków bazyli rozgniecionej z solą, pieprzem, oliwą i 1/4 szkl. wina i sumakiem. Odstaw do lodówki na min. pół godz.
2. Obgotuj ziemniaki ok 15 min lub wstaw do mikrofalówki miskę z ziemniakami i przykryj folią spożywczą – włącz na ok 15 min. Następnie piecz ziemniaczki z gałązką rozmarynu, oliwą, solą i pieprzem w temp. 190C przez 40 min, sprawdź czy są miękkie w środku -n powinny mieć chrupiącą skórkę!
3. W moździerzu rozgnieć pół ząbka czosnku, sól, bazylię, doaj tahini i jogurt. Wymieszaj i odstaw.
4. Na patelnie wlej oliwę i dadaj masło, obsmarz po 1 min z każdej strony, dodaj pomidorki i wlej 1/4 szkl. wina. Oblewaj powstałym sosem mięso. Po 2 min powinny być gotowe. Szybko prawda?:)