Przez ostatnie kilkadziesiąt lat jajka miały poważne problemy wizerunkowe. Zarzucano im, że w istotnym stopniu podnoszą nam poziom cholesterolu we krwi, przyczyniając się do rozwoju miażdżycy, a jakby tego było mało, mogą wywołać silną alergię u małych dzieci. Zbliża się Wielkanoc, pora więc rozwiać wątpliwości. Fakty i mity na temat jajek komentuje Małgorzata Chylewska, ekspert ds. żywienia w firmie cateringu dietetycznego LightBox.
Należy jeść jajka gotowane, a nie surowe, bo inaczej zarazimy się salmonellą – MIT, ale…
Przypadki obecności salmonelli w jajkach są dziś na szczęście dość rzadkie i zwykle wiążą się z nieprzestrzeganiem przepisów sanitarnych przez producentów, co nie powinno się zdarzać. Niestety raz na jakiś czas słyszymy o zatruciu salmonellą po spożyciu surowych jajek, np. w produktach cukierniczych. Nie trzeba panikować, ale należy kupować jajka od sprawdzonych producentów, a dodatkowo myć je starannie pod bieżącą wodą i ew. parzyć, jeżeli mają być dodane do potrawy w postaci surowej. Jeśli w wytłoczce trafi nam się jajko z uszkodzoną skorupką, na wszelki wypadek lepiej je wyrzucić.
Czytaj dalej!