Przez ostatnie kilkadziesiąt lat jajka miały poważne problemy wizerunkowe. Zarzucano im, że w istotnym stopniu podnoszą nam poziom cholesterolu we krwi, przyczyniając się do rozwoju miażdżycy, a jakby tego było mało, mogą wywołać silną alergię u małych dzieci. Zbliża się Wielkanoc, pora więc rozwiać wątpliwości. Fakty i mity na temat jajek komentuje Małgorzata Chylewska, ekspert ds. żywienia w firmie cateringu dietetycznego LightBox.
Nie należy podawać jajek dzieciom, bo dostaną uczulenia – MIT, ale…
Jajka są cennym elementem dziecięcej diety ze względu na zawartość łatwo przyswajalnego białka i bogactwo witamin, w tym rzadko występujących w innych produktach witamin D i B12. Dostarczają też potrzebnych rosnącemu dziecku składników mineralnych. Jednak rzeczywiście zawarte w białku jaja kurzego owoalbumina i owomukoid mogą wywoływać u wielu dzieci reakcję uczuleniową. Dlatego dietetycy i pediatrzy zalecają wprowadzanie jajek do diety dziecka po ukończeniu przez nie pierwszego roku życia. Jeśli okaże się, że dziecko dobrze toleruje jajka, można je na stałe wprowadzić do jego diety, szczególnie że dzieci z reguły bardzo je lubią.