Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Dietetyczne ciasto z białej fasoli i bananów

Dietetyczne ciasto z białej fasoli i bananów

KUKURYDZA- 8 smacznych przepisów

KUKURYDZA- 8 smacznych przepisów

Zdrowa sałatka dodająca energii- prosty przepis

Zdrowa sałatka dodająca energii- prosty przepis

PANCAKES- 15 pomysłów na podanie słodkich placuszków

PANCAKES- 15 pomysłów na podanie słodkich placuszków

+10 pomysłów na serwowanie FRYTEK

+10 pomysłów na serwowanie FRYTEK

Śniadanie w 3 minuty- granola pod białą chmurką

Śniadanie w 3 minuty- granola pod białą chmurką

8 wariacji na temat ŚLEDZIA

8 wariacji na temat ŚLEDZIA

Tort Mocca- bez pieczenia

Tort Mocca- bez pieczenia

Witamina B2 (ryboflawina)- 4 rzeczy, które musisz o niej wiedzieć!

Witamina B2 (ryboflawina)- 4 rzeczy, które musisz o niej wiedzieć!

Polewa rumowa do ciast- tylko 3 składniki!

Polewa rumowa do ciast- tylko 3 składniki!

Majonez wegański bez jajek! HIT!

Majonez wegański bez jajek! HIT!

Pasta jajeczna – 3 sprawdzone przepisy

Pasta jajeczna – 3 sprawdzone przepisy

Witamina B1 (tiamina)- 4 najważniejsze informacje

Witamina B1 (tiamina)- 4 najważniejsze informacje

Limonkowy sernik z mascarpone

Limonkowy sernik z mascarpone

Sos holenderski do jajek, mięsa

Sos holenderski do jajek, mięsa

Jajka po benedyktyńsku

Jajka po benedyktyńsku

FAWORKI rozpływające się w ustach

Faworki rozpływające się w ustach!

Faworki_022,_February_2010

składniki:

  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 50 g masła ( 4 łyżki)
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12%
  • 1 łyżka spirytusu lub octu

przyrządzanie:

 

  • Mąkę przesiać do miski, dodać sól i pokrojone na małe kawałeczki masło. Rozetrzeć je dokładnie palcami razem z mąką.
  • W drugiej misce ubić jajko i żółtka z łyżką cukru pudru na puszystą i gęstą pianę (ubijać przez minimum 8 minut).
  • Do ubitych jajek dodać mąkę z roztartym masłem i wymieszać lub zmiksować mieszadłem miksera. Dodać śmietanę i spirytus lub ocet i jeszcze raz wszystko wymieszać dokładnie ręką lub mieszadłem miksera łącząc składniki w jednolitą kulę. Ciasto włożyć do miski, przykryć folią i odstawić na około 45 minut, do czasu aż zmięknie i dzięki czemu będzie łatwiejsze do wałkowania.
  • Ciasto rozpłaszczać na nieduży placek, składać na pół i rozwałkowywać, znów składać i rozwałkowywać (starając się wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza). Powtórzyć czynność kilkakrotnie. Ciasto najlepiej podzielić na kilka mniejszych części aby ułatwić sobie wałkowanie.
  • Ciasto rozwałkowywać na bardzo cienkie placki. Nożem lub radełkiem wycinać paski nie dłuższe niż średnica garnka (około 3 cm na 12 cm). W środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które przełożyć jeden koniec ciasta. Układać na stolnicy jeden obok drugiego.
  • Rozgrzać połowę (1 litr) oleju do 180 stopni w szerokim i dużym garnku i wkładać do niego po maksymalnie 3 faworki jednocześnie (szybko urosną i pokryją się pęcherzami powietrza). Po około 20 sekundach gdy od spodu zaczną się rumienić, przełożyć je drewnianym patyczkiem do szaszłyków na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 20 sekund do czasu aż lekko zrumienią się z drugiej strony. Faworki nie powinny za bardzo się zrumienić, mają być blado złote. W połowie smażenia można zmienić olej na nowy (1 litr).

 

loading...