Ogłaszam festiwal kurczaka tikka masala. Pokażę Wam jak przygotować kurczaka i zaserwowań je na trzy różne sposoby. OK, zaczynajmy przygotowania soczystego, delikatnego i przede wszystkim pysznego.
1 duży jogurt naturalny (gesty)
2 kg piersi z kurczaka
3 ząbki czosnku
świeży imbir
1 ziarno czarnego kardamonu lub łyzeczka zielonego kardamonu
1 łyżka nasion kolendry/nasiona kminku rzymskiego/garam masala/ostre chili w proszku/czarny pieprz/kurkuma/nasion kozieratki/goździki/ziela angielskiego
1. Zemlej przyprawy – ja używam młynka do kawy wymieszaj z jogurtem. Zetrzyj na drobnej tarce czosnek i imbir. Wymieszaj wszystko.
2. Pokrój kurczaka w grubą kostkę i zamarynuj go min. 2 h, a najlepiej zostaw na noc.
3. Rozgrzej piekarnik do 200C. Jeśli marynowaliście kurczaka przez kilka godzin wtedy piecz 18-20 min, lecz jeśli przez noc to potrwa to 15-16 min. Po tym czasie sprawdź mięso, czy nie jest różowe i wyjmij. Każdy piekarnik może się zachowywać różnie, więc najlepszą metodą jest sprawdzanie.
Potrzebujesz 1 tortilli i garsc startego sera zoltego i naszego kurczaka. Poloz tortile i rozluz polowe sera na polowce tortilli. Pozniej kurczaka i reszte sera. Zloz tortille na pol i wrzuc na patelnie posmarowana olejem. Przycisnij dlonia aby zarumienila sie i przewroc na druga strone, rowniez przyciskajac. Powinniscie miec chrupiaca skorke i rozpuszczony ser w srodku.
Zrob ciasto na pizze, uformuj placki posmaruj kilkoma lyzkami marynaty kurczaka. Nastepnie nasz upieczony kurczak, pomidory, ser i do piekarnika rozgrzanego do 240C. Poczekaj az ciasto urosnie i serwuj na goraco.
Do the pizza dough, make pizza shape and smear couple of spoons of the chicken marinade. Then place the baked chicken, tomatoes, cheese and straight to the oven, preheated to 240C. Wait until the pizza grows and serve hot.
Tikka-wrap:
Wez chlebek arabski, Twoje ulubione warzywa i naszego kurczaka, sos i smacznego
Take arabic bread, your favourite vegetables and our chicken, some sauce and enjoy