Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Gołąbki w liściach winogron

Przyroda o nas dba. Liście winogron, najlepiej świeże - zastępują liście kapusty. Jeśli chcesz odświeżyć przepis na gołąbki - koniecznie odkryj z nami tę sztuczkę! Zapewniamy, że smak nie jest ten sam. O niebo lepszy!

492729559

składniki:
1 szklanka ryżu, 2 średniej wielkości cebule, 3 ząbki czosnku, 1/2 szklanki złotych rodzynków, 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżka posiekanych liści świeżej mięty, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki kardamonu, szczypta mielonych goździków, 1 łyżeczka soli, świeżo mielony czarny pieprz, 2 cytryny, oliwa lub olej, świeże liście winogron (około 20-30 w zależności od wielkości)

przyrządzanie:

  • Świeże liście winogron trzeba zblanszować, wrzucając na gotującą się wodę na 1-2 minuty.Ryż ugotować al dente (będzie jeszcze gotował się w gołąbkach) i ostudzić.
    Posiekane drobno cebule zeszklić na rozgrzanej patelni z oliwą. Dodać posiekany drobno czosnek i smażyć przez chwilę. Dodać orzechy. Ryż wymieszać z cebulą, czosnkiem i orzechami z patelni, dodać rodzynki, przyprawy korzenne, miętę i natkę pietruszki oraz sól. Na końcu dodać sok z jednej cytryny i doprawić do smaku pieprzem.

    Na każdy, zblanszowany liść winogronowy położyć na środek łyżkę nadzienia (lub mniej, jeżeli liście są małe), zawinąć najpierw boki liścia do środka, a później zwinąć wraz z nadzieniem w roladkę jak gołąbka.

    Kilkoma liśćmi, których nie wykorzystacie wyłożyć dno garnka. Ułożyć na nich przygotowane dolmades ściśle jeden przy drugim. Wszystko polać oliwą i sokiem z pozostałej cytryny i położyć na roladkach talerz lub mniejszą pokrywkę, tak aby je obciążał. Wlać tyle wody, aby sięgała poziomu talerza i wszystko dusić na małym ogniu około godzinę.

 

CZYTAJ O : 8 PRODUKTACH, KTÓRE ZAWIERAJĄ NAJWIĘCEJ SOLI >>>