Składniki:
4 jajka
pół szkl. suchej soczewicy (pomarańczowej)
1 szkl. pomidorów z puszki lub soku pomidorowego
3/4 szkl. bulionu lub wody
1/2 cebuli
2 łyżki oliwy
szczypta cynamonu
1 łyżeczka kminku
sól, pieprz
Przygotowanie:

2. Dodaj opłukaną soczewicę (jeśli wybrałeś ciecierzycę, użyj tej z puszki razem z sosem własnym, w którym jest moczona, ale wtedy pamiętaj aby proporcjonalnie odjąć ilość bulionu/wody), bulion/woda i pomidory/sok pomidorowy.
3. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj i przykryj na ok 8 min. Po tym czasie wbij jajka i ponownie przykryj, na 4 minuty.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













