Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Jak ugotować najlepszy makaron? To proste!

Każdy z nas wie, jak prawidłowo ugotować makaron. Wlewamy wodę, solimy, czekamy, aż się zagotuje, obowiązkowo łyżeczka oleju, wrzucamy makaron, a na koniec ugotowaną pastę zalewamy zimną wodą, żeby się nie sklejała oczywiście. Prawdziwy Włoch załamałby ręce i krzyknął: mamma mia!

 

noodles-270300_1280

 

Jak więc prawidłowo ugotować makaron, żeby nie stracił swoich walorów smakowych i idealnie połączył się z sosem?

 

Woda to podstawa

Pierwszym etapem gotowania makaronu jest odpowiednia ilość wody. Makaron podczas gotowania wchłania ją i nawet trzykrotnie zwiększa swoją objętość. Odpowiednia ilość płynu to 1 litr na każde 100 g suchego produktu. Należy tego ściśle przestrzegać, jeśli chcemy, aby przygotowana przez nas pasta była dobrej jakości.

 

Słona tajemnica

Jeśli zdarzyło Ci się solić wodę przed jej zagotowaniem, to duży błąd! Sól należy dodać zaraz po osiągnięciu temperatury wrzenia. Dlaczego? Ponieważ osolona przedwcześnie woda wpływa na czas gotowania makaronu. A co z ilością? Włosi mają prostą zasadę: „siedem – sto – tysiąc”, czyli 7 g soli na 100 g makaronu i 1000 ml wody. Sól zmniejsza również „ucieczkę” składników mineralnych z gotowanych produktów.

 

Na kolejnej stronie dowiedz się więcej o makaronie!