Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak ugotować najlepszy makaron? To proste!

Jak osiągnąć efekt al dente?

Przestrzegajmy czasu gotowania podanego na opakowaniu. Perfekcyjny makaron jest miękki na zewnątrz i jędrny wewnątrz. Chodzi oczywiście o efekt al dente, dzięki któremu zachowuje swój kształt i jest sprężysty! Jeśli makaron został wyprodukowany z pszenicy durum – wtedy łatwiej osiągnie tę właściwość, ponieważ podczas gotowania traci mniej skrobi w porównaniu z makaronem ze zwykłej mąki pszennej. A trzeba pamiętać, że al dente to najważniejsza cecha dobrego makaronu!

 

Polewanie oliwą? Przelewanie wodą? Zdecydowanie nie…

Natychmiast po ugotowaniu makaron powinien być odsączony w dużym durszlaku. Absolutnie nie powinniśmy przelewać go wodą, a do gotowania dodawać oliwy! Dlaczego? Woda spłukuje skrobię, a oliwa osadza się na powierzchni pasty, co uniemożliwia odpowiednie połączenie się z sosem. Dobrej jakości, tradycyjny makaron włoski składa się tylko z wody i pszenicy durum. Ta ostatnia zawiera mniejszą ilość wspomnianej skrobi, co powoduje, że pasta dużo trudniej się rozgotowuje i nie skleja się!

 

 

Zmieszaj z sosem

Trzeba pamiętać, że makaron po odsączeniu dalej podlega procesowi gotowania, trzeba go więc ściągnąć z ognia w odpowiednim momencie i jak najszybciej połączyć z sosem. Odpowiednia ilość sosu to taka, która lekko pokrywa powierzchnię pasty. Im makaron cieńszy, tym sos powinien być lżejszy. Jeśli makaron jest większy i grubszy, świetnie nada się do zapiekania – mówi Marta Martys, Marketing Manager marki Barilla.

I jak? Nadal jesteśmy pewni, że dobrze gotujemy makaron? Jeśli tak, to świetnie! Jeśli nie – pozwólmy, żeby powyższe zasady jego przygotowania na stałe zagościły w naszej kuchni. Efektem będzie pyszne, pożywne i zdrowe danie we włoskim stylu.

 

???????????????????