Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jesienna tarta z prawdziwkami

Jesień to najlepszy czas na próbowanie wszystkich przepisów z grzybami. Nie musza być świeże - mrożone też świetnie się nadadzą. Tarta z prawdziwkami niesamowicie zadowala nasze kubki smakowe. Aromat grzybów unosi się po całym mieszkaniu - koniecznie daj się skusić!

IMG_0321

składniki:
spód - 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mąki pszennej razowej, 100 g zimnego masła, 1 jajko, 2 łyżki zimnej wody, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki tymianku nadzienie - 3-4 prawdziwki (świeże lub mrożone), 2 średnie cebule czerwone, 2 ząbki czosnku, 2-3 pomidory suszone, 1/4 szklanki wina białego wytrawnego, 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%, 1 jajko, 3 łyżki startego na tarce parmezanu, 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki masła + łyżka oleju, listek świeżego lubczyku, garść posiekanej natki pietruszki, sól i świeżo mielony pieprz

przyrządzanie:

  • Masło i obie mąki wymieszane z solą i tymiankiem, posiekać z jajkiem i zimną wodą. Szybko wyrobić gładkie ciasto i uformować kulę. Zawinąć w folię i zostawić w lodówce na minimum 20 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.Schłodzone ciasto rozwałkować na lekko posypanym mąką blacie. Przenieść do formy na tartę (o średnicy ok.23 cm) i dokładnie docisnąć do dna i boków. Ciasto na dnie formy ponakłuwać widelcem. Dno i boki ciasta wyłożyć folią aluminiową i wypełnić grochem lub kulkami ceramicznymi do pieczenia. Spód piec około 15 minut. Po tym czasie zdjąć folię aluminiową i grochem i piec kolejne 5-10 minut, aż ciasto na dnie zarumieni się lekko. Wyjąć z pieca i obniżyć temperaturę piekarnika do 180 stopni.
  • W tym czasie przygotować nadzienie – oczyszczone grzyby pokroić w niezbyt cienkie plasterki.Cebulę i czosnek posiekać w piórka.

    Na patelni rozgrzać masło z olejem. Wrzucić najpierw cebulę, a kiedy zeszkli się, dodać czosnek. Przesmażyć chwilę i dodać grzyby i listek lubczyku. Smażyć, delikatnie mieszając, aż grzyby zarumienią się, po czym oprószyć solą i pieprzem i dodać wino. Dusić kilka minut, aż wino zredukuje się i dodać śmietankę. Dusić kolejną chwilę, aż całość lekko zgęstnieje, dodać natkę pietruszki i odstawić z ognia. Kiedy nadzienie lekko ostygnie, dodać rozkłócone jajko wymieszane z parmezanem i wszystko wymieszać.

  • Upieczony spód tarty posypać bułką tartą i wypełnić nadzieniem grzybowym. Ułożyć na wierzchu pokrojone w kawałki suszone pomidory i wstawić do piekarnika na około 20 minut, aż wierzch zapiecze się.

 

CZYTAJ O : 8 PRODUKTACH, KTÓRE ZAWIERAJĄ NAJWIĘCEJ SOLI >>>