Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Puder/ Proszek z suszonych grzybów (idealny do zup, sosów, makaronu)

Puder/ Proszek z suszonych grzybów (idealny do zup, sosów, makaronu)

Bezglutenowy spód do pizzy

Bezglutenowy spód do pizzy

Jak wykorzystać DYNIĘ, aby nic się z niej nie zmarnowało?

Jak wykorzystać DYNIĘ, aby nic się z niej nie zmarnowało?

Czekoladowy krem do chleba z KASZY JAGLANEJ i orzechów!

Czekoladowy krem do chleba z KASZY JAGLANEJ i orzechów!

Ciasto mocno czekoladowe z orzechami laskowymi

Ciasto mocno czekoladowe z orzechami laskowymi

8 przepisów na ,,coś do pochrupania” podczas oglądania TV

8 przepisów na ,,coś do pochrupania” podczas oglądania TV

15 pomysłów na prezent dla MIŁOŚNIKA KAWY!

15 pomysłów na prezent dla MIŁOŚNIKA KAWY!

5 przepisów na DESER z galaretką w roli głównej!

5 przepisów na DESER z galaretką w roli głównej!

20 pomysłów na serwowanie i ozdabianie GOFRÓW

20 pomysłów na serwowanie i ozdabianie GOFRÓW

20 przekąsek i deserów z JABŁKIEM w roli głównej!

20 przekąsek i deserów z JABŁKIEM w roli głównej!

Co zrobić gdy ugotujesz za dużo ryżu? 4 super przepisy

Co zrobić gdy ugotujesz za dużo ryżu? 4 super przepisy

Jak wzbogacić smak SAŁATKI? 5 prostych trików!

Jak wzbogacić smak SAŁATKI? 5 prostych trików!

20 inspiracji na podanie ŁOSOSIA (pieczonego, wędzonego, surowego)

20 inspiracji na podanie ŁOSOSIA (pieczonego, wędzonego, surowego)

TANIE DANIE: Brukselka z piekarnika plus skwarki! Pycha!

TANIE DANIE: Brukselka z piekarnika plus skwarki! Pycha!

15 inspiracji na FRONTY SZAFEK w kuchni

15 inspiracji na FRONTY SZAFEK w kuchni

18 pomysłów na serwowanie OLIWEK I KAPARÓW!

18 pomysłów na serwowanie OLIWEK I KAPARÓW!

Słowniczek kulinarny

Słowniczek kulinarny

Grissini

Grissini

Wszystkie tropy wskazują bowiem, że grissini, czyli małe drożdżowe paluszki zostały wymyślone w 1679 roku w północnych Włoszech. włosi nie byliby sobą, gdyby nie dotarli do tego, kto był ich twórcą – to piekarz Antonio Brunero, który przygotował je dla ...

Więcej

Perciatelli

Perciatelli

Wielu Włochów perciatelli traktuje jako rodzaj bucatini, czyli rodzaj podłużnego makaronu o pustym środku. Podobnie jak bucatini pochodzi z regionu rzymskiego i poza nim jest praktycznie niespotykany.

Więcej

Moździerz

Moździerz

Moździerz składa się z naczynia i tłuczka, wykonany jest z kamienia, brązu bądź innego metalu. Zazwyczaj rozdrabnia się w nim większe składniki a drobną mączkę, takie jak np. kolendrę, goździki. Jest to jedno z najstarszych naczyń kuchennych.

Więcej

Vintage

Vintage

Vintage dosłownie oznacza winobranie – innymi słowy informacja vintage 1999 powie nam, że dane wino pochodzi z konkretnego, wymienionego na etykiecie roku. Wśród wysokoprocentowych alkoholi określenie vintage oznacza, że dany produkt spełnił wszystkie warunki i normy, jaki ten konkretny napój ...

Więcej

Stout

Stout

Stout jest piwem górnej fermentacji. Dwa najpopularniejsze jego rodzaje to dry (irish) stout – piwo raczej delikatne w smaku, bardzo często posiadające wyraźny aromat kawowy (np. Guinness) oraz Imperial Stout (w Polsce nazywany stoutem cesarskim). Imperial Stout posiadał duża moc ...

Więcej

Maceracja

Esktrakcja na zimno substancji smakowych bądź aromatycznych, przeważnie z rozdrobnionych surowców roślinnych, głównie owoców, ziół i korzeni, za pomocą rozcieńczonego alkoholu o mocy około 70 procent dla owoców świeżych i około 50 procent dla surowców suszonych. Powinna trwać od 7 ...

Więcej

Halloumi

Halloumi

Biały ser wytwarzany jest z mieszaniny mleka owczego i koziego – czasem stosuje się też domieszkę mleka krowiego. Kiedy jest świeży, jest miękki sprężysty, kiedy zaś dojrzeje robi się słonawy i twardy. Jest powszechnie stosowany w greckiej kuchni. Można go ...

Więcej

Estragon

Estragon

To bylina, która dorasta do 150 centymetrów – kwitnie od lipca do października. Łacińska nazwa estragonu to Artemisa dracunulus. W kuchni ma zastosowanie jako zioło, w szczególności cenione przez osoby zmuszone do stosowania diety bezsolnej, gdyż doskonale poprawia smak niesolonych ...

Więcej

Ale

Ale

(Fermentacja górna trwa 2-3 dni w temperaturze około 20 stopni)Piwo to rozlewa się i wysyła do klientów wraz  z żywymi kulturami drożdży. Bardzo charakterystyczne w smaku, zawiera wyraźne nuty goryczki.Podaje się w temperaturze nieco niższej od pokojowej. W zależności od ...

Więcej