Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Słowniczek kulinarny

Słowniczek kulinarny

Grissini

Grissini

Wszystkie tropy wskazują bowiem, że grissini, czyli małe drożdżowe paluszki zostały wymyślone w 1679 roku w północnych Włoszech. włosi nie byliby sobą, gdyby nie dotarli do tego, kto był ich twórcą – to piekarz Antonio Brunero, który przygotował je dla ...

Więcej

Perciatelli

Perciatelli

Wielu Włochów perciatelli traktuje jako rodzaj bucatini, czyli rodzaj podłużnego makaronu o pustym środku. Podobnie jak bucatini pochodzi z regionu rzymskiego i poza nim jest praktycznie niespotykany.

Więcej

Moździerz

Moździerz

Moździerz składa się z naczynia i tłuczka, wykonany jest z kamienia, brązu bądź innego metalu. Zazwyczaj rozdrabnia się w nim większe składniki a drobną mączkę, takie jak np. kolendrę, goździki. Jest to jedno z najstarszych naczyń kuchennych.

Więcej

Vintage

Vintage

Vintage dosłownie oznacza winobranie – innymi słowy informacja vintage 1999 powie nam, że dane wino pochodzi z konkretnego, wymienionego na etykiecie roku. Wśród wysokoprocentowych alkoholi określenie vintage oznacza, że dany produkt spełnił wszystkie warunki i normy, jaki ten konkretny napój ...

Więcej

Stout

Stout

Stout jest piwem górnej fermentacji. Dwa najpopularniejsze jego rodzaje to dry (irish) stout – piwo raczej delikatne w smaku, bardzo często posiadające wyraźny aromat kawowy (np. Guinness) oraz Imperial Stout (w Polsce nazywany stoutem cesarskim). Imperial Stout posiadał duża moc ...

Więcej

Maceracja

Esktrakcja na zimno substancji smakowych bądź aromatycznych, przeważnie z rozdrobnionych surowców roślinnych, głównie owoców, ziół i korzeni, za pomocą rozcieńczonego alkoholu o mocy około 70 procent dla owoców świeżych i około 50 procent dla surowców suszonych. Powinna trwać od 7 ...

Więcej

Halloumi

Halloumi

Biały ser wytwarzany jest z mieszaniny mleka owczego i koziego – czasem stosuje się też domieszkę mleka krowiego. Kiedy jest świeży, jest miękki sprężysty, kiedy zaś dojrzeje robi się słonawy i twardy. Jest powszechnie stosowany w greckiej kuchni. Można go ...

Więcej

Estragon

Estragon

To bylina, która dorasta do 150 centymetrów – kwitnie od lipca do października. Łacińska nazwa estragonu to Artemisa dracunulus. W kuchni ma zastosowanie jako zioło, w szczególności cenione przez osoby zmuszone do stosowania diety bezsolnej, gdyż doskonale poprawia smak niesolonych ...

Więcej

Ale

Ale

(Fermentacja górna trwa 2-3 dni w temperaturze około 20 stopni)Piwo to rozlewa się i wysyła do klientów wraz  z żywymi kulturami drożdży. Bardzo charakterystyczne w smaku, zawiera wyraźne nuty goryczki.Podaje się w temperaturze nieco niższej od pokojowej. W zależności od ...

Więcej