Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Słowniczek kulinarny

Słowniczek kulinarny

Irish Mist

Irish Mist

Dokładniej wytwarza się go z miodu, syropu cukrowego, irlandzkiego whiskey (aż czterech rodzajów) oraz destylatów na bazie ziół i korzeni.
Likier zawiera 35 procent alkoholu.
Według tradycji, pełną recepturę (mającą ponad 300 lat) zna obecnie zaledwie trzy osoby i tylko one pracują ...

Więcej

Jägermeister

Jägermeister

Jägermeister wyrabiany jest w Niemczech, ma 35 procent alkoholu.. Sekret jedgo niezwykłego smaku kryje się w złożonym procesie produkcyjnym. Ten napój alkoholowy zawiera 56 ziół, owoców, korzeni, przypraw, skórek owoców. Zawiera m.in. lukrecję, anyż, mak, szafran, imbir, jagody jałowca, żeń-szeń. ...

Więcej

Patxaran

Patxaran

Swoją popularność zawdzięcza… domowemu wyrobowi. Likier ten jeszcze do końca XIX wieku był najpopularniejszym we wsiach i miasteczkach hiszpańskiej Navarry. Wyrabiany jest z tarniny z dodatkiem anyżu, odrobiny kawy i wanili. Ma od 25 do 30 procent alkoholu. Mimo tego, ...

Więcej

Grappa

Grappa

Według legendy grappa była produkowana w Egipcie, a sekret jej wytwarzania skradli rzymiańscy żołnierze.Grappa może mieć od 35 do 60 procent alkoholu. To destylat z przefermentowanych wytłoków i pestek winogron. By prawdziwie rozkoszować się grappą, trzeba – jak w przypadku ...

Więcej

Huangjiu

Huangjiu

Huangjiu  ma do 20 procent alkoholu. Produkowany jest głównie z ryżu, choć spotyka się też wersję pszeniczną lub jaglaną. Nazywany jest często bęłdnie winem ryżowym, choć jego produkcja różni się od procesu wytwarzania wina.Trunek ten jest pasteryzowany, butelkowany i poddawany ...

Więcej

Pumpernikiel

Pumpernikiel

Pumpernikiel wywodzi się z Niemiec, konkretnie z westfalii. Pierwsza wzmianka o tym chlebie pochodzi z .. 1450 roku!, Jego receptura od lat była taka sama. Powstawał z gruboziarnistej mąki żytniej, z dodatkiem miodu lub melassy. Według niemieckich przepisów pumpernikiel piecze ...

Więcej

Karczoch

Karczoch

Zacznijmy od biologii. Karczoch (Cynara scolymus) to warzywo, o łodygach rosnących nawet do dówch metrów. Tylko jego kwiaty są jadalne, i to po obraniu łusek, których spróbowanie grozi zrażeniem sie do karczochów do końca życia. Karczochy można gotować, piec lub ...

Więcej

Parmezan

Parmezan

Najbardziej znany to parmigiano reggiano. Nazwę te zyskał od miejscowości, w których jest wyrabiany, czyli Parmy i Reggiano. Produkowany jest też w Emili, Modenie i Bolonii.To jeden z najbardziej znanych serów na świecie. Jego tradycje sięgają XIII-XIV wieku. Produkcja sera ...

Więcej

Winegret

Winegret

Winegret przygotowujemy z oliwy, pieprzu i soli. W zależności od wersji możemy do niego dodać także sok z cytryny, przyprawy, musztardę, a nawet posiekaną cebulę lub świeże zioła.  Najbardziej oryginalni w dodawaniu składników są Francuzi, którzy potrafią dodać anchois, pieczarki, ...

Więcej

Spaghetti

Spaghetti

Udowodniono, że spaghetti jadano we Włoszech już w XII wieku. Zanim ekspansja kuchni włoskiej ogarnęła świat, już na przełomie XVIII i XIX wieku był jadany na wszytkich kontynentach. Jak wygląda spaghetti każdy wie, gdyby ktos jednak zapomiał, przypomnijmy: to długie okrągłe ...

Więcej