Fasolkę umyć i obrać, odcinajac koniuszki oraz usuwając ewentualne łyko. Gotować do miękkości w osolonej wodzie (ok. 15 – 20 minut). W tym czasie na patelni rozgrzać masło, wrzucić posiekaną w drobną kostkę szalotkę i zeszklić. Dodać 100 ml śmietany, ...
Przepisy kulinarne na dania główne – Przepis sobie nasz przygotuj i swe danie dziś ugotuj! Najlepsze przepisy kulinarne!
Fritatta z grzybami
Grzyby obrać i dokładnie opłukać. Pokroić na małe kawałki. Smażyć przez około 5 minut z odrobiną soli i pieprzu, często mieszając na dużej ilości oliwy. Jajka dokładnie rozmieszać, dodać suszone zioła, nieco soli i pieprzu oraz starty parmezan. Wylać na ...
Placuszki z cukinii
Cukinię obrać ze skórki, z większej wydrążyć pestki, a miąższ zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Wrzucić do miski i posolić, a po 10 minutach dokładnie odsączyć z soku. Następnie wymieszać ze startym serem, ketchupem i drobno posiekaną cebulą. Doprawić ...
Smażone krążki z kabaczka
Kabaczek umyć, cienko obrać, a następnie pokroić na plastry o grubości ok. 0,5 cm. Ze środka każdego plastra usunąć pestki. Jajko roztrzepać ze szczyptą soli, a bułkę tartą wymieszać z otrębami. Każdy kawałek posypać solą i pieprzem, a potem maczać w jajku i ...
Cukinia w białym winie
Cukinie dokładnie umyć. Jeśli są to duże sztuki, obrać cienko ze skórki i ze środka wydrążyć pestk, amiąższ pokroić w kostkę. Mniejszych nie trzeba obierać, lecz tylko pokroić. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i wrzucić cukinię. Chwilę (2-3 minuty) smażyć, ...
Kania w chrupiącej panierce
Świeżym kaniom odrywamy nóżki, przecinamy na pół, by sprawdzić, czy nie mają mieszkańców (wbrew powszechnym opiniom kanie mogą być robaczywe). Lekko solimy, obtaczamy kolejno w: roztrzepanym z solą i pieprzem jajku, a następnie w wymieszanej z otrębami bułce, mocno dociskając, ...
Serca karczochów z parmezanem
Z karczochów wyciąć serca – obrać wszystkie wierzchnie liście, odciąć łodygę i z dna kwiaitu wyciąć jadalną część. W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić oczyszcone serca. Dolac nieco wody i dusić na małym ogniu. Pomidory zanurzyć na chwilę we wrzątku ...
Zapiekany patison
Wierzch patisonów wyciąć ozdobnie. Łyżeczką wydrążyć pestki (wyrzucić) i miąższ, który posiekać. Cebulę, paprykę pokroić w kostkę. Dodać zmiażdżony czosnek, miąższ patisona i smażyć chwilę na patelni. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z pastą pomidorową i koperkiem oraz ...
Penne z cukinią i ricottą
Makaron ugotowac al dente zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu w dużej ilości osolonego wrzątku z odrobiną oleju. Cukinię i cebulke pokroić w cienkie plasteki i smażyć przez chwilę (ok. 5 minut) w rondlu na rozgrzanej oliwie. Następnie dodać ser ricotta ...
Okra w pomidorach
Okrę dokładnie umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać nieco oliwy, dodać pół łyżeczki kolendry, posiekany drobno czosnek i smażyć przez tzy minuty. Następnie zmniejszyć ogień, patelnię przykryć i dusić przez ok. 10 minut. W tym czasie w garnku zagtowac wodę i ...