Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Zupa dyniowa z imbirem

Zupa dyniowa z imbirem

Ciasto owocowe

Ciasto owocowe

Racuszki z dyni z dodatkiem imbiru

Racuszki z dyni z dodatkiem imbiru

Pączki twarogowe

Pączki twarogowe

Gofry cytrynowe

Gofry cytrynowe

10 inspiracji na serwowanie nasion CHIA

10 inspiracji na serwowanie nasion CHIA

8 przepisów na dania z dodatkiem JABŁKA

8 przepisów na dania z dodatkiem JABŁKA

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Sałatka z tuńczykiem i selerem naciowym

Sałatka z tuńczykiem i selerem naciowym

Sałatka z mango z cebulą

Sałatka z mango z cebulą

Kurczak grillowany w pomarańczach

Kurczak grillowany w pomarańczach

Pikantny kurczak z pasta curry

Pikantny kurczak z pasta curry

Sałatka japońska

Sałatka japońska

TANIE DANIE- makaron z parówkami

TANIE DANIE- makaron z parówkami

Sałatka z marchewki z jajkami

Sałatka z marchewki z jajkami

Muffinki z ananasem

Muffinki z ananasem

Pizza z rukolą

Pizza to danie kuchni włoskiej. Podstawą jej jest ciasto drożdżowe, sos pomidorowy, tarty ser mozzarella oraz zioła. Pizzę można podawać na ciepło jak i na zimno. Dzisiaj przedstawiamy przepis na pizzę z rukolą. Piecze się ją ok. 15 min. Smakuje znakomicie.

Moja babcia zrobiła pewnego dnia pizzę z wiśniami. Wtedy przekonałam się, że włoska klasyka powinna być jednak nienaruszalna. W tym wydaniu skromność jest najlepszym przepisem. Dlatego bezwarunkową miłością pokochałam prostotę pizzy przywiezionej prosto z Toskanii.

Składniki

  • pół kilo mąki
  • 3 dkg świeżych drożdży
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • łyżka cukru
  • woda

Nadzienie:

  • 20 dkg startego sera żółtego
  • 20 dkg sera pleśniowego
  • 20 dkg sera brie
  • 20 dkg pieczarek
  • rukola
  • oliwa
  • koncentrat pomidorowy
  • bazylia
  • sól, pieprz, papryka słodka


Przygotowanie:

Drożdże zmieszać z wodą (pół szklanki), dodać sól, pieprz i cukier, połączyć i odstawić na kaloryfer. Po 20 minutach masę wymieszać z mąką, oliwą, papryką. Dobrze wyrobić. Ciasto nie może się kleić i musi być lekkie. Takie odstawić na co najmniej pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przykryć lanianą ściereczką. Gdy podwoi objętość jeszcze raz zagnieśc i rozwałkować bardzo cieńko. Rozłożyć na wysmarowanej oliwą blaszce. Przygotować sos pomidorowy: 5 łyżek koncentratu wymieszać z wodą, bazylią, pieprzem i papryką. Całość rozsmarować na cieście. Na to wyłożyć pokrojone w plastreki pieczarki oraz starty i pokruszony ser w 3 rodzajach. Wstawić do rozgrzanego do 210 stopni piekarnika. Piec 15 minut. Przed podaniem obficie posypać rukolą

Więcej na www.kuchniawformie.pl