Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pikantna sałatka

Pikantna sałatka

Szybka sałatka

Szybka sałatka

Kluseczki z serka homogenizowanego

Kluseczki z serka homogenizowanego

Naleśniki z mięsem

Naleśniki z mięsem

Piersi kurczaka w śmietanie

Piersi kurczaka w śmietanie

8 prostych przepisów na GRECKIE dania i desery

8 prostych przepisów na GRECKIE dania i desery

10 dań typowych dla kuchni GRECKIEJ

10 dań typowych dla kuchni GRECKIEJ

Kawa po irlandzku

Kawa po irlandzku

Babeczki

Babeczki

Napój pełen witamin

Napój pełen witamin

Śmietankowe wafelki

Śmietankowe wafelki

Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem

10 pomysłów na ŚNIADANIE do łóżka

10 pomysłów na ŚNIADANIE do łóżka

Trufle herbatnikowe

Trufle herbatnikowe

Tradycyjny pasztet domowy

Tradycyjny pasztet domowy

Kruche ciastka z marmoladą

Kruche ciastka z marmoladą

Pizza z rukolą

Pizza to danie kuchni włoskiej. Podstawą jej jest ciasto drożdżowe, sos pomidorowy, tarty ser mozzarella oraz zioła. Pizzę można podawać na ciepło jak i na zimno. Dzisiaj przedstawiamy przepis na pizzę z rukolą. Piecze się ją ok. 15 min. Smakuje znakomicie.

Moja babcia zrobiła pewnego dnia pizzę z wiśniami. Wtedy przekonałam się, że włoska klasyka powinna być jednak nienaruszalna. W tym wydaniu skromność jest najlepszym przepisem. Dlatego bezwarunkową miłością pokochałam prostotę pizzy przywiezionej prosto z Toskanii.

Składniki

  • pół kilo mąki
  • 3 dkg świeżych drożdży
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • łyżka cukru
  • woda

Nadzienie:

  • 20 dkg startego sera żółtego
  • 20 dkg sera pleśniowego
  • 20 dkg sera brie
  • 20 dkg pieczarek
  • rukola
  • oliwa
  • koncentrat pomidorowy
  • bazylia
  • sól, pieprz, papryka słodka


Przygotowanie:

Drożdże zmieszać z wodą (pół szklanki), dodać sól, pieprz i cukier, połączyć i odstawić na kaloryfer. Po 20 minutach masę wymieszać z mąką, oliwą, papryką. Dobrze wyrobić. Ciasto nie może się kleić i musi być lekkie. Takie odstawić na co najmniej pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przykryć lanianą ściereczką. Gdy podwoi objętość jeszcze raz zagnieśc i rozwałkować bardzo cieńko. Rozłożyć na wysmarowanej oliwą blaszce. Przygotować sos pomidorowy: 5 łyżek koncentratu wymieszać z wodą, bazylią, pieprzem i papryką. Całość rozsmarować na cieście. Na to wyłożyć pokrojone w plastreki pieczarki oraz starty i pokruszony ser w 3 rodzajach. Wstawić do rozgrzanego do 210 stopni piekarnika. Piec 15 minut. Przed podaniem obficie posypać rukolą

Więcej na www.kuchniawformie.pl