Kurki obrać, dokładnie opłukać i dusić pod przykryciemna małym ogniu na rozgrzanej oliwie przez pięć minut. Dodać wino, przyprawy, sok z cytryny i dusić kolejne pięć minut. Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonego wrzątku z odrobina oliwy. Odsączyć.Kurki ...
Przepisy kulinarne na dania główne – Przepis sobie nasz przygotuj i swe danie dziś ugotuj! Najlepsze przepisy kulinarne!
Tartaletki z dynią i fetą
Dynię obrać, miąższ pokroić w drobne kawałki i dusić do miękkości przez ok. 20 minut na odrobinie rozgrzanej oliwy, często mieszając.W czasie gdy dynia się dusi, z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Uformować w kulę i włożyć do lodówki.Gdy dynia ...
Roladki z bakłażanów
Bakłażany pokroić wzdłuż na cienkie (ok. 0,5 cm) kawałki. Każdy posolić, posmarować oliwą wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ziołami. Grillować z obu stron.Mozzarellę pokroić w słupki – musi być ich tyle, co plastrów bakłażana. Każdy kawałek mozzarelli zawijać ...
Cukinia pod ziemniaczaną pierzynką
Ziemniaki obrać gotować do miękkości w osolonym wrzątku. Następnie z odsączonych ziemniaków, mleka i masła przyrządzić piure. Doprawić je do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Cukinie umyć, pokroić na plastry grubości 1 cm. Posyać solą i pieprzem. Koperek umyć ...
Tarta ze szpinakiem
Z mąki, masła, żółtka szybko zagnieść kruche ciasto, dodając wodę i przyprawy. Uforomwać w kulę, owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce. Szpinak dokładnie umyć, usunąć ogonki i blanszować dużą ilością osolonego wrzątku. Ze śmietany, jaj, startego sera, przeciśnietęgo przez praskę ...
Kotlety grzybowe
Grzyby oczyśić i pokroić. Cebulę posiekać w drobną kostkę i zeszklić. Następnie dodać grzyby i dusić na małym ogniu przez 20 minut, często mieszając. Dodać zioła i przyprawy. Uduszone grzyby dokładnie zmiksować. Ostatni raz doprawić do smaku. Dodać roztrzepane jaja ...
Pory z groszkiem
Usunąć ciemne liście porów, a pozostałe części dokładnie umyć, lekko nacinając, a następnie pokroić w drobne paseczki. Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę. Na maśle zeszklić posiekane cebulki, dodać ziemniaki, dusić kilka minut, a następnie dodać pory. Wszystkie składniki ...
Pieczeń z tuńczyka i kukurydzy
Cebulę i paprykę chili posiekać i dusić na oleju aż zmiękną. Przełożyć do dużej miski, dodać tuńczyka i kukurydzę oraz ryż, a także roztrzepane jajka i przyprawy. Dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy keksowej. ...
Ryba po florencku
Świeży szpinak dokładnie opłukać, oczyścić, zalać wodą i gotować przez 3-5 minut. Mrożony rozmrozić i dusić przez 2-3 minuty.Odcedzić i ułożyć na dnie wysmarowanego tłuszczem naczynia do zapiekania. Na szpinaku ułożyć oczyszczone i nasolone wcześniej porcje ryby oraz plastry pomidorów ...
Pstrąg w migdałach
Pstrągi na dwie – trzy godziny przed włożeniem do piekarnika nasolić i popieprzyć z zewnatrz i wewnatrz oraz skropic sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki. Następnie do środka każdego z nich włożyć po ok. łyżeczce wiórek masła. Każda porcję posypać ...