Bakłażany pokrajać wzdłuż na cienkie plastry grubości około 5 mm. W sumie ma być 16 plastrów, nie licząc pierwszego i ostatniego ze skórką. W dużym garnku zagotować osoloną wodę i prze około 2 min gotować w niej plastry bakłażanów aż ...
Przepisy kulinarne na dania główne – Przepis sobie nasz przygotuj i swe danie dziś ugotuj! Najlepsze przepisy kulinarne!
Kotleciki z ziemniaków i fety
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Gdy są miękki odlać i przełożyć do miski. Rozgnieść widelcem, dodać ser feta, drobno posiekana dymkę, koper, jajo, sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Przed doprawieniem do smaku spróbować, gdyż ser jest słony. Gdy ...
Warzywa w bułeczkach
Z góry bułeczek odkroić po cienkim plasterku. Delikatnie wybrać miąższ. Dno wyłożyć plastrem żółtego sera. Warzywa oczyścić, pokroić, smażyć wszystkie razem przez około pięć minut z dodatkiem przypraw. Następnie nadziać nimi przygotowane bułeczki, układając na wierzchu żółty ser. Zapiekać przez ...
Gołąbki z ziemniakami
Ziemniaki obrać i przygotować jak do placków ziemniaczanych, czyli zetrzeć na tarce (razem z cebulą), wymieszać z jajkiem, mąką i przyprawami. Liście kapusty włoskiej gotować dwie, trzy minuty w osolonej wodzie aż zmiękną. Po osączeniu ściąć twarde części głąbów, tak ...
Tagiatelle z borowikami
Makaron gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju na pół twardo. W czasie, kiedy gotuje się makaron, pokroić w kostkę cebulę i zeszklić ją na patelni. Dodać borowiki – jeśli są małe to w całości, większe zaś niezbyt drobno pokroić. ...
Pory w cieście
Pory umyć, oczyścić, odciąć zielone końcówki. Jajko rozmieszać z mąką i wodą, mocno przyprawić do smaku solą i pieprzem. W dużym rondlu rozgrzać olej. Pory dokładnie maczać w cieście, smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Osączyć z oleju na ...
Tortellini z sosem z dyni
Tortellini gotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dynię obrać, oczyścić , pokroić w dużą kostkę. Pestki grubo posiekać. Dynię dusić w rondlu do miękkości. Gdy nieco ostygnie, wymieszać z posoloną lekko śmietaną, zmiksować lub ...
Curry z dyni
Dynię obrać, oczyścić. zachowac pestki. Miąższ pokroić w dość dużą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na p[atelni rozgrzac olej, smażyć cebulę z dynią przez 10 min, stale mieszając. W czasie smażenia dodać przyprawy. Następnie wlać wino. Zdjąć ...
Tarta leśna
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto – uformować w kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Grzyby oczyścić, umyć i pokroić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić w dużym rondlu – dodać grzyby. Dusić do momentu, aż z grzybów ...
Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą
Szpinak dokładnie umyć, usunąć uszkodzone liście, odciąć ogonki. Blanszować. Do szpinaku dodać pokruszony ser oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podgrzewać. Doprawić do smaku, pamiętając, ze ser jest dość słony.Makaron ugotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju według przepisu podanego ...