Ryż ugotować w osolonej wodzie, a następnie wystudzić. Cebulki umyć i oczyścić, drobniutko pokroić. Ryż wymieszać z cebulką jajami, serem i mąką oraz przyprawami.Na teflonowej patelni rozgrzać tłuszcz. Formować niewielkie placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Przepisy kulinarne na dania główne – Przepis sobie nasz przygotuj i swe danie dziś ugotuj! Najlepsze przepisy kulinarne!
Gulasz ziemniaczany
Ziemniaki obrać i pokroić w słupki. Cebulę pokroić w kostkę, a paprykę w drobne paski. Cebulę zeszklić na dużej patelni. Dodać pokrojone i osuszone ziemniaki. Smażyć przez chwilę. Dodać paprykę i posiekaną kapustę kiszoną. Zalać bulionem wymieszanym z pastą pomidorową. ...
Paj z dynią
Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć w folię aluminiową i włożyć na około 40 minut do lodówki. W tym czasie miąższ z dyni pokroić w kostkę (dynie należy uprzednio obrać ze skórki i usunąć z niej pestki) i włożyć na ...
Penne z grillowanymi warzywami
Cukinię i cebulkę (bez szczypioru) pokroić w plasterki i umieścić na ogrodowym grillu. Opiekać przez 10-15 minut z obu stron. W tym czasie ugotować makaron zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu – do wody dodać łyżkę oleju. Pomidory i szczypior ...
Kotleciki rybne z krakersami
Filety gotować w bulionie przez 5 minut, a następnie dokładnie je odsączyć i rozdrobnić. Cebulę bardzo drobno posiekać i dodać do ryby. Wbić jajko, wymieszać. Do masy dodać pokruszone drobno krakersy. Doprawić przyprawami i koperkiem. Formować kotlety, obtaczać w bułce ...
Tortilla z ryżem i kiszoną kapustą
W osolonej wodzie ugotować ryż. Obrać i ugotować ziemniaki. W czasie, gdy te składniki się gotują, paprykę pokroić w drobną kostkę, cebulę w krążki. Kapustę kiszoną posiekać. Lekko ostygnięty ryż wymieszać z jajami, śmietaną, doprawić do smaku. Ziemniaki pokroić w ...
Farfalle z łososiem
Obraną cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać pokrojonego w paseczki łososia. Chwilę smażyć, dodać sok z cytryny i koniak. Dusić 2-3 minuty. Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Łososia ...
Spaghetti tonno
Cebulę pokroić w kostkę, a następnie zeszklić na oleju. Dodać zawartość puszki z tuńczykiem – nie odsączać zalewy. Dusić razem około 5 minut wraz z płaską łyżeczką suszonej bazyli i dodatkiem pasty pomidorowej. Makaron wrzucić do wrzącej, osolonej wody (koniecznie ...
Jarzynka z cukini
Cukinie przepołowić, pokroić na grube plastry. Paprykę pokroić w paski, cebulki w krążki. Marchewki cienko obrać, pokroić na dwie, trzy części. Fasolkę oczyścic z włókien. Warzywa oprócz cukini podsmażyć na oliwie, zalać bulionem i dusic około 10 minut. Do warzyw ...
Makaron po chińsku
Marchew obrać, pokroić w słomki. Pory pokroić w krążki. Pieczarki przepołowić, skropić sokiem cytrynowym. W woku (albo dużej patelni) rozgrzać olej, wrzucić marchewkę i smażyć około 3-4 minuty. Dodać pory i grzyby. W tym czasie makaron zalać odpowiednią (podaną na ...