Liście mięty, bazylii, szczypiorek i natkę pietruszki drobno posiekać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, ocet, pokrojone anchois oraz posiekane kapary oraz miąższ chleba i wszystko dokładnie zmiksować. Na koniec dodać pokrojone drobno jajko na twardo i wymieszać wszystkie te składniki. ...
Przepisy kulinarne na sosy i dipy – Sos najlepszy jest do dania, i do smaku i przybrania! Najlepsze przepisy kulinarne na sosy i dipy!
Sos serowy
Pokruszony ser wrzucić do rondelka na rozgrzane masło i chwilę podgrzewać, wciąż mieszając. Dolać wino i nadal podgrzewać, mieszać do chwili całkowitego rozpuszczenia się sera. Dodać śmietanę i doprawić do smaku. Podawać na gorąco lub zimno.
Pasta z kawioru a la taramasalata
Do robota kuchennego wrzucić pokrojoną w ćwiartki cebulę, dodać kawior i miksować do momentu, aż powstanie jednorodna masa. Potem dodać okruchy chleba (obowiązkowo bez skórki!!!), skórkę oraz sok z cytryny. Wymieszać w robocie raz jeszcze.Zmniejszyć obroty w mikserze na minimalne ...
Krem z awokado i ogórka
Awokado obrać (najlepiej przekroić na pół, wyjąć pestkę i łyżką wybrać miąższ). Do rozdrobnionego łyżką lub widelcem miąższu dodać drobno pokrojonego ogórka. Wlać sok z cytryny, bulion, oliwę i wszystko razem zmiksować, aż powstanie gładki krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, kilkoma kroplami sosu ...
Guacamole
Awokado obrać ze skórki i usunąć pestkę. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Papryczkę oczyścić z nasion, cebulę pokroić na ćwiartki. Podane w przepisie składniki zmiksować, wymieszać z sokiem z cytryny i przyprawami. Schłodzić w lodówce.
Gremolata
Skórkę z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i natkę wymieszać z oliwą z oliwek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sos jogurtowy z orzechami
Orzechy i zioła drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Składniki wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sos pomidorowy do pizzy
Pastę pomidorową wymieszać z wodą, dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Mocno doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekane drobno zioła. Odstawić na około 10 – 15 minut.
Tzatziki
Ogórek obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Delikatnie odcisnąć sok z ogórka. Czosnek przecisnąć przez praskę i wraz z ogórkiem dodać do jogurtu. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Przełożyć do miseczek, udekorować. Tak ...