Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Przepisy sprzed wieków

Przepisy sprzed wieków

Sztufada w galarecie

Sztufada w galarecie

Piękny kawał pieczeni wołowej naszpikować grubą słoniną, jak wyżej przy sztufadzie, nasolić, niech poleży nie dłużej nad godzinę, włożyć w rondel kawał masła, na to pieczeń i obracać, wykręcać póty, póki się dobrze ze wszystkich stron nie zrumieni: wtedy włożyć ...

Więcej

Sztuka mięsa rumiana

Sztuka mięsa rumiana

Sztuka mięsa rumiana zowie się każde inne mięso wołowe rumiane, które tylko wprost z rosołu tak jak sztuka mięsa biała nie jest podane, czy to polędwica, czy sztufada i.t.p. Najsmaczniejsza rumiana sztuka mięsa, jest to kawał mięsa bez kości, dobrze ...

Więcej

Sztuka mięsa opiekana

Sztuka mięsa opiekana

Gdy już mięso w rosole gotowane miękkie jest, wyjąć je, pokrajać w kawałki, ułożyć razem na blachę lub półmisek; zalać sosem przygotowanym jak do sztuki mięsa chrzanem ze śmietaną i żółtkami, wsadzić do pieca dla zrumienienia. Można także wyjęte mięso ...

Więcej

Sztuka mięsa biała

Sztuka mięsa biała

Razem z rosołem gotuje się i sztuka mięsa, której dobroć zależy od gatunku mięsa i ugotowania w miarę, aby nie była za twarda ani za miękka. Mięso krzyżowe i biodrowe najsmaczniejsze jest na sztukę mięsa. Zwykle podaje się z garniturem ...

Więcej

Sos szodonowy (szodo)

Sos szodonowy (szodo)

Kubek cukru miałkiego ubić doskonale najmniej z 6 – ma lub 8 – ma żółtkami, wlać w to kwaterkę wina francuzkiego białego, wymieszawszy razem, wlać w rondelek i na węglach ciągle bić miotełką lub trzepaczką aż zgęstnieje, nie należy czekać ...

Więcej

Ćwikła

Ćwikła

Wziąść ćwikłowych buraków nie dużych, opłukać, ugotować w miękkiej wodzie, obrać gdy ostygną i pokrajać w plasterki cienkie, ułożyć w słoju przesypując tartym chrzanem i kminkiem warstwami, gdzieniegdzie wrzucić ziarnko jałowcu, kawałek cukru, pieprzu lub angielskiego ziela i wszystko gotowanym ...

Więcej

Masło serdelowe

Masło serdelowe

Serdele wypłókać w wodzie, utłuc na massę w moździerzu, na pół funta serdeli wziąść pół funta młodego masła, uwiercić razem, wsypać nieco pieprzu, przefasować przez sito, kto lubi włożyć szczypiorku siekanego, podawać do polędwicy lub kapłona. Takie masło konserwuje się ...

Więcej

Musztarda angielska

Musztarda angielska

Pół funta suchej angielskiej musztardy, wsypać w donicę, polać trzema łyżkami dobrej oliwy, niech tak stoi 12 godzin, wtedy sparzyć kwaterką estragonowego octu, lejąc go po trochu, nie razem i ciągle wałkiem lub łyżką drewnianą mieszając, aż do wystudzenia. Wsypać ...

Więcej

Esencya do ostrych sosów

Esencya do ostrych sosów

Wziąć pół kwarty wina zwanego \”xeres\” lub madery i kieliszek bardzo tęgiego estragonowego octu, włożyć w to dwanaście serdeli obranych, trochę pieprzu, pół gałeczki muszkatołowej utartej, trochę kwiatu muszkatołowego, kilka goździków całych, kawałek chrzanu, kawałeczek skórki cytrynowej, kilka pietruszek, trochę ...

Więcej

Sos musztardowy

Sos musztardowy

Podsmażyć do zrumienienia łyżkę mąki w łyżce masła, rozprowadzić bulionem lub smakiem od ryb, włożyć łyżeczkę pełną musztardy angielskiej w proszku, wlać trochę wina i octu, włożyć kawałek cukru, kilka plasterków cytryny, zagotować razem i oblać sandacza, jesiotra lub węgorza. ...

Więcej