Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Przepisy sprzed wieków

Przepisy sprzed wieków

Sztufada w galarecie

Sztufada w galarecie

Piękny kawał pieczeni wołowej naszpikować grubą słoniną, jak wyżej przy sztufadzie, nasolić, niech poleży nie dłużej nad godzinę, włożyć w rondel kawał masła, na to pieczeń i obracać, wykręcać póty, póki się dobrze ze wszystkich stron nie zrumieni: wtedy włożyć ...

Więcej

Sztuka mięsa rumiana

Sztuka mięsa rumiana

Sztuka mięsa rumiana zowie się każde inne mięso wołowe rumiane, które tylko wprost z rosołu tak jak sztuka mięsa biała nie jest podane, czy to polędwica, czy sztufada i.t.p. Najsmaczniejsza rumiana sztuka mięsa, jest to kawał mięsa bez kości, dobrze ...

Więcej

Sztuka mięsa opiekana

Sztuka mięsa opiekana

Gdy już mięso w rosole gotowane miękkie jest, wyjąć je, pokrajać w kawałki, ułożyć razem na blachę lub półmisek; zalać sosem przygotowanym jak do sztuki mięsa chrzanem ze śmietaną i żółtkami, wsadzić do pieca dla zrumienienia. Można także wyjęte mięso ...

Więcej

Sztuka mięsa biała

Sztuka mięsa biała

Razem z rosołem gotuje się i sztuka mięsa, której dobroć zależy od gatunku mięsa i ugotowania w miarę, aby nie była za twarda ani za miękka. Mięso krzyżowe i biodrowe najsmaczniejsze jest na sztukę mięsa. Zwykle podaje się z garniturem ...

Więcej

Sos szodonowy (szodo)

Sos szodonowy (szodo)

Kubek cukru miałkiego ubić doskonale najmniej z 6 – ma lub 8 – ma żółtkami, wlać w to kwaterkę wina francuzkiego białego, wymieszawszy razem, wlać w rondelek i na węglach ciągle bić miotełką lub trzepaczką aż zgęstnieje, nie należy czekać ...

Więcej

Ćwikła

Ćwikła

Wziąść ćwikłowych buraków nie dużych, opłukać, ugotować w miękkiej wodzie, obrać gdy ostygną i pokrajać w plasterki cienkie, ułożyć w słoju przesypując tartym chrzanem i kminkiem warstwami, gdzieniegdzie wrzucić ziarnko jałowcu, kawałek cukru, pieprzu lub angielskiego ziela i wszystko gotowanym ...

Więcej

Masło serdelowe

Masło serdelowe

Serdele wypłókać w wodzie, utłuc na massę w moździerzu, na pół funta serdeli wziąść pół funta młodego masła, uwiercić razem, wsypać nieco pieprzu, przefasować przez sito, kto lubi włożyć szczypiorku siekanego, podawać do polędwicy lub kapłona. Takie masło konserwuje się ...

Więcej

Musztarda angielska

Musztarda angielska

Pół funta suchej angielskiej musztardy, wsypać w donicę, polać trzema łyżkami dobrej oliwy, niech tak stoi 12 godzin, wtedy sparzyć kwaterką estragonowego octu, lejąc go po trochu, nie razem i ciągle wałkiem lub łyżką drewnianą mieszając, aż do wystudzenia. Wsypać ...

Więcej

Esencya do ostrych sosów

Esencya do ostrych sosów

Wziąć pół kwarty wina zwanego \”xeres\” lub madery i kieliszek bardzo tęgiego estragonowego octu, włożyć w to dwanaście serdeli obranych, trochę pieprzu, pół gałeczki muszkatołowej utartej, trochę kwiatu muszkatołowego, kilka goździków całych, kawałek chrzanu, kawałeczek skórki cytrynowej, kilka pietruszek, trochę ...

Więcej

Sos musztardowy

Sos musztardowy

Podsmażyć do zrumienienia łyżkę mąki w łyżce masła, rozprowadzić bulionem lub smakiem od ryb, włożyć łyżeczkę pełną musztardy angielskiej w proszku, wlać trochę wina i octu, włożyć kawałek cukru, kilka plasterków cytryny, zagotować razem i oblać sandacza, jesiotra lub węgorza. ...

Więcej