Ugotować jaj np. 10 na twardo, żółtka utrzeć na massę, dodać łyżkę sporą miałkiego cukru i rozprowadzić czterema łyżkami oliwy, wmieszać 3 łyżeczki musztardy angielskiej, rozebrać mocnym octem tak, aby sos był gęstawy i wrzucić co kto lubi albo szczypiorku ...
Przepisy sprzed wieków
Sos z żółtek do majonezów
Piętnaście świeżych jaj ugotować na twardo, jajka na twardo kładą się w zimną wodę, a gdy woda zawrze i kwadrans się w niej gotują, wyjąć i zanurzyć zaraz w zimną wodę, aby żółtka skrószały. Oddzielić następnie same żółtka od białek ...
Sos z soków do budyniu
Szklanka jakiegobądź soku, pół szklanki wina czerwonego, szklanka wody rozbita z łyżką mąki kartoflanej parę łyżek cukru, wszystko razem wymieszać i zagotować na wolnym ogniu bez przerwy mieszając. Ten sos daje się także do pyzy, parzonej leguminy, biszkoptowej lub chlebowej.
Chrzan ze śmietaną
Biszamel
Łyżkę młodego masła przesmażyć z łyżką mąki, rozprowadzić kwaterką tęgiego rosołu lub dobrego – powtarzamy koniecznie dobrego bulionu (ze złych dodatków nic dobrego nie będzie), zagotować i dolewać po trochu pół kwarty słodkiej śmietanki przegotowanej poprzednio, posolić i rozcierając ciągle ...
Sos śmietankowy
Pół kwarty śmietanki zagotować z dwiema łyżkami cukru i kawałkiem tłuczonej i w muślin zawiązanej waniliji. Gdy ostygnie rozbić 4 żółtka z dwiema łyżkami śmietanki zimnej zamieszać z ugotowaną, wyjąć wanikiję i ogrzewać na wolnym ogniu, mieszając ciągle aż zgęstnieje. ...
Sos grzybowy
Zarumienić łyżkę mąki w łyżce masła, rozprowadzić smakiem z grzybów suszonych i cebuli, wlać troche octu, włożyć drobno nasiekane grzyby z cebulą, zagotować razem i podać do sztuki mięsa lub kotletów. Robi się także sos grzybowy zaprawiony śmietaną do potrawy z ...
Sos rakowy
Z pomiędzy wielu bardzo sosów używanych do potraw i ryb, sos rakowy mniej znany, jest bardzo smaczny i elegancki. Ugotować raki jak zwykl z koprem i solą, obrać skorupki, wybrać szyjki i nóżki; skorupki utłuc i udusić w maśle młodem. Gdy się ...
Sos pomidorowy
Na cztery osoby wziąść 10 dużych dojrzałych pomidorów pokrajać i udusić w maśle, podlewając troszkę rozgotowanym bulionem; – gdy się zupełnie na massę rozgotują, przefasować przez rzadkie sito tak aby pestki nie przechodziły i włożyć dwie łyżeczki cukru. Osobno zaś ...
Sos biały
Zagotować łyżkę mąki w łyżce masła zupełnie na biało, rozprowadzić rosołem, włożyć parę łyżek śmietany troszkę siekanego kopru zielonego, kto lubi kawałek cukru, zagotować i polać potrawę; taki sos używa się do potrawek białych lub ryb, szczególniej zaś do karasków: ...