Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Przepisy sprzed wieków

Przepisy sprzed wieków

Sos z żółtek do majonezów

Sos z żółtek do majonezów

Piętnaście świeżych jaj ugotować na twardo, jajka na twardo kładą się w zimną wodę, a gdy woda zawrze i kwadrans się w niej gotują, wyjąć i zanurzyć zaraz w zimną wodę, aby żółtka skrószały. Oddzielić następnie same żółtka od białek ...

Więcej

Sos z soków do budyniu

Sos z soków do budyniu

Szklanka jakiegobądź soku, pół szklanki wina czerwonego, szklanka wody rozbita z łyżką mąki kartoflanej parę łyżek cukru, wszystko razem wymieszać i zagotować na wolnym ogniu bez przerwy mieszając. Ten sos daje się także do pyzy, parzonej leguminy, biszkoptowej lub chlebowej.

Więcej

Biszamel

Biszamel

Łyżkę młodego masła przesmażyć z łyżką mąki, rozprowadzić kwaterką tęgiego rosołu lub dobrego – powtarzamy koniecznie dobrego bulionu (ze złych dodatków nic dobrego nie będzie), zagotować i dolewać po trochu pół kwarty słodkiej śmietanki przegotowanej poprzednio, posolić i rozcierając ciągle ...

Więcej

Sos śmietankowy

Sos śmietankowy

Pół kwarty śmietanki zagotować z dwiema łyżkami cukru i kawałkiem tłuczonej i w muślin zawiązanej waniliji. Gdy ostygnie rozbić 4 żółtka z dwiema łyżkami śmietanki zimnej zamieszać z ugotowaną, wyjąć wanikiję i ogrzewać na wolnym ogniu, mieszając ciągle aż zgęstnieje. ...

Więcej

Sos grzybowy

Sos grzybowy

Zarumienić łyżkę mąki w łyżce masła, rozprowadzić smakiem z grzybów suszonych i cebuli, wlać troche octu, włożyć drobno nasiekane grzyby z cebulą, zagotować razem i podać do sztuki mięsa lub kotletów. Robi się także sos grzybowy zaprawiony śmietaną do potrawy z ...

Więcej

Sos rakowy

Sos rakowy

Z pomiędzy wielu bardzo sosów używanych do potraw i ryb, sos rakowy mniej znany, jest bardzo smaczny i elegancki. Ugotować raki jak zwykl z koprem i solą, obrać skorupki, wybrać szyjki i nóżki; skorupki utłuc i udusić w maśle młodem. Gdy się ...

Więcej

Sos pomidorowy

Sos pomidorowy

Na cztery osoby wziąść 10 dużych dojrzałych pomidorów pokrajać i udusić w maśle, podlewając troszkę rozgotowanym bulionem; – gdy się zupełnie na massę rozgotują, przefasować przez rzadkie sito tak aby pestki nie przechodziły i włożyć dwie łyżeczki cukru. Osobno zaś ...

Więcej

Sos biały

Sos biały

Zagotować łyżkę mąki w łyżce masła zupełnie na biało, rozprowadzić rosołem, włożyć parę łyżek śmietany troszkę siekanego kopru zielonego, kto lubi kawałek cukru, zagotować i polać potrawę; taki sos używa się do potrawek białych lub ryb, szczególniej zaś do karasków: ...

Więcej