Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Przepisy sprzed wieków

Przepisy sprzed wieków

Sos cytrynowy

Sos cytrynowy

Sos cytrynowy biały używa się do potrawy z kur, kapłonów, kurcząt, kaczek, cielęciny, a nawet ryb, to jest: do szczupaka lub sandacza. Przesmażyć łyżkę mąki w maśle klarownem lub młodem na biało: rozprowadzić rosołem z drobiu wcisnąć sok z cytryny całej, ...

Więcej

Sos holenderski

Sos holenderski

Kawałek świeżego masła ubić mocno, wbić trzy żółtka, łyżkę bardzo pięknej mąki, łyżkę soku cytrynowego i łyżeczkę cukru. To wszystko razem rozbić dobrze, wlać rosołu lub wina tyle, aby sos był zawiesisty; wstawić na ogień bardzo wolny: jak się sos ...

Więcej

Sos szczypiorkowy

Sos szczypiorkowy

Łyżkę mąki zagotować z łyżką masła, rozprowadzić rosołem, wlać łyżkę mocnego octu, wsypać garść zielonego drobno usiekanego szczypiorku, zagotować razem mocno i podać do sztuki mięsa.  

Więcej

Sos cebulowy biały zwany a laSoubise

Sos cebulowy biały zwany a laSoubise

Dziesięć dużych białych obranych cebul, zamoczyć w solonym ukropie na minut dziesięć. Wziąść ćwierć funta masła, cebule wyjęte z wody pokrajać cienko i udusić w tem maśle na małem ogniu pod pokrywą, uważając żeby się nie zrumieniły. Przesmażywszy, wsypać sporą ...

Więcej

Sos szczawiowy

Sos szczawiowy

Obrać, opłukać, usiekać i odgotować w wodzie z solą szczaw, i udusić go w maśle, podlawszy rosołu lub bulionu: przefasować, wlać parę łyżek kwaśnej śmietany, rozbitej z łyżką mąki, cukru miałkiego łyżkę dużą, zagotować razem i podać do sztuki mięsa ...

Więcej

Sos cebulowy ostry

Sos cebulowy ostry

Kilka kawałków cukru zamoczyć wodą i gotować mieszając uważnie, aby się cukier nie przypalił. Skoro się zrumieni, włożyć kawał masła utartego z mąką, podlać wodu lub rosołu, wrzucić kilka dużych cebul obranych i usiekanych i gotować aż będą miękkie. Do ...

Więcej

Sos ogórkowy

Sos ogórkowy

Sos ogórkowy używany bywa tylko do sztuki mięsa lub w post do kotletów z kartofli i śledzi. Łyżkę mąki zrumienić w łyżce masła, rozprowadzić smakiem z grzybów suszonych, wlać z kwasu ogórkowego, lub jeżeli nie dość ostry, octu przegotowanego; włożyć ...

Więcej

Sos pieczarkowy biały

Sos pieczarkowy biały

Pieczarki oczyścić z wierzchniej skórki, wypłókać, pokrajać w paski i ugotować w małej ilości wody wcisnąwszy w czasie gotowania pół lub całą cytrynę bez pestek, na 6 sztuk dość pół cytryny, która nadaje białość pieczarkom; gdy będą miękkie, wziąść łyżkę ...

Więcej

Sos serdelowy lub śledziowy

Sos serdelowy lub śledziowy

Wziąść łyżkę masła, usmażyć w niem wypłukane, obrane z kości i usiekane serdele, lub śledzie dobre wraz z mleczkiem i odrobiną siekanej cebuli. osobno zrumienić mąkę z masłem, rozprowadzić bulionem, zmieszać z serdelową massą, wcisnąć soku z cytryny podług smaku ...

Więcej

Sos szary z rodzenkami

Sos szary z rodzenkami

Przesmażyć łyżkę mąki z łyżką masła, rozprowadzić bulionem z winem i zagotować razem. Zrumienić na patelni parę kawałków cukru umoczonych w wodzie, wlać do sosu, włożyć garść przemytych dobrze rodzenków jakich kto lubi, ale najstosowniej dużych, wlać łyżkę zagotowanego octu i ...

Więcej