Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Przepisy sprzed wieków

Przepisy sprzed wieków

Sosy

Główną podstawą każdego sosu jest mąka i masło, dla tego każda przezorna gospodyni, chcąc sobie ująć ambarasu, powinna tak zrobić jak kucharze, to jest: urządzić sobie raz na dwa tygodnie potrzebną ilość mąki zagotowanej z masłem, i tego zwykle używać ...

Więcej

Sos korniszonowy rumiany

Sos korniszonowy rumiany

Zrumienić łyżkę mąki, zagotować mieszając ciągle rozprowadzić bulionem lub rosołem. Osobno w garnuszku zagotować w rosole, pokrajane w plasterki korniszony; gdy już są miękkie, wlać razem ze smakiem do sos, dolać octu na smak ile potrzeba, włożyć kawałęk cukru i ...

Więcej

Sos kaparowy

Sos kaparowy

Kto więc ma przygotowane masło z mąką bierze go łyżkę mniej więcej do każdego sosu, kto zaś nie ma musi wziąść łyżkę masła, w gotujące się rumiane masło wsypać łyżkę mąki, rozmieszać, zarumienić, rozprowadzić szklanką rozgotowanego bulionu, włożyć kaparów, wcisnąć ...

Więcej

Grzanki do zup z parmezanem

Grzanki do zup z parmezanem

Obkroić bułkę ze skórki ze wszystkich stron pokrajać w plasterki; rozpuścić młodego masła lub klarowanego, żeby nie było słone, umoczyć każdą grzankę w tem maśle aby się dobrze zamoczyły i zaraz posypać tartym parmezanem (serem). Wstawić pod blachę na pół ...

Więcej

Jaja faszerowane

Jaja faszerowane

Ugotować jaja na twardo, ostudzić i wraz z łupiną przekroić na połowę wzdłuż; wyjąć ostrożnie jajka, żeby łupiny nie popsuć, usiekać i wymieszać na misce z łyżką młodego masła, torchą pieprzu i soli, szczypiorku lub kopru i takim farszem nakładać ...

Więcej

Grzanki rozmaite

Grzanki rozmaite

Do rosołu lub bulionu dają się grzanki z bułki osuszonej w piecu, lub co daleko jest lepiej nad węglami. Lecz są jeszcze dwa gatunki grzanek używanych do zup, i tak: 1. Wziąść, pokrajać świeżą bułkę w kostkę i na klarownem ...

Więcej

Jaja w koszulkach

Jaja w koszulkach

Jaja w koszulkach zowią się tak dla tego, że żółtko pokryte jest z lekka białkiem i przez takowe przegląda. Wstawić w rondelku płaskim wody na cal wysokości z łyżką octu, osolić i gotować; wtedy puszczać ostrożnie jajka w tę wodę ...

Więcej

Raki nadziewane

Raki nadziewane

Ugotować raków pół kopy z solą i koprem; gdy ostygną, wybrać szyjki i nóżki, usiekać drobno zmięszać z łyżką surowego masła, łyżka tartej bułki, trochę usiekanego kopru, soli, pieprzu, wbić jedno jajko, wymieszać należycie, i nadziewać tym farszem skorupki od ...

Więcej

Pulpety z ryb

Zdjąć skórę ze szczupaka, posiekać, posolić, wziąść masła, cebuli tartej, bułki rozmoczonej w mleku i wyciśniętej, jajako jedno lub dwa, posypać stolnicę mąką i robić podługowate grube wałeczki na długość palce, wrzucić na gotującą się wodę; jak na wierzch wypłyną; ...

Więcej