Poprzednie pulpety także mogą służyć do barszczu, lecz stosowniejsze są następujące: pół funta mięsa wołowego kruchego, ćwierć funta łoju lub szpiku usiekać drobno, posolić, popieprzyć, wlać trochę soku z cebuli, lub jedną upieczoną w piecu i roztartą cebulę, 1 jajko, ...
Przepisy sprzed wieków
Kluski krajane
Zagnieść pół kwarty mąki jednem jajkiem i trochą wody nie zbyt twardo; rozwałkować, pokrajać w paski szerokie na dwa palce, położyć jeden na drugim po 3 lub 4 i pokrajać podług upodobania cieńsze lub grubsze. Bardzo dobrze wyglądają krajane w ...
Pulpety do rosołu
Wziąść pół funta łoju świeżego wołowego od polędwicy, usiekać dobrze odrzucając żyłki, a następnie uwiercić w donicy na massę, wsypać trochę tartej bułki, wlać parę łyżek rosołu, wbić parę całych jaj, pieprzu, soli, odrobineczkę muszkatołowego kwiatu, trochę usiekanej natki pietruszki ...
Uszka do barszczu
Gotowane mięso lub pieczeń usiekaną na massę, wraz z kawałkiem słoniny wziąść w tygielek lub rondelek, łyżkę masła zagotować, wrzucić nieco tartej lub pieczonej cebuli, dać chwilkę zagotować; ale żeby się nie smażyła, i zaraz zdjąć z ognia, włożyć siekane ...
Kaszka
Do rosołu używa się kaszka drobna gryczana lub pszenna. Wstawić wody studziennej dobrej, gdy się zagotuje, odlać trochę, żeby miejsca było na kaszę, wsypać soli i w proporcję potrzebnej ilości i wielkości garnka sypać kawałek masła i zostawić, niech się ...
Makaron
Wiele osób gotuje makaron kupny włoski w formie gwiazdek lub kółek do rosołu; wygląda to dość elegancko, jednak najsmaczniejszy makaron w rosole jest domowy. Wziąść kwaterkę najpiękniejszej mąki pszennej, zagnieść samemi jajami tyle, ile mąka w sobie jaj przyjmie, stosownie ...
Kluski francuzkie
Wziąść masła młodego lub klarownego łyżkę, uwiercić w donicy, wbić w to masła, cztery żółtka, wiercąc ciągle w jedną stronę, wlać łyżkę pozłoty od rosołu dla kruchości, pianę z tych białek ubić, wymięszać, a dopiero w końcu sypać półkwaterek mąki ...
Kluski parzone
Masła półkwaterek, wody kwaterkę zagotować razem, wsypać do wrzącego kwaterkę mąki, mieszać na ogniu, gdy odstaje od rondla zdjąć, a gdy przestygnie wbić po jednemu 3 lub 4 całe jaja, rozbić doskonale, wsypać trochę siekanego kopru, i na gotujący rosół ...
Ryż
Ryż podawany do rosołu, zupy pomidorowej i t. p. gotuje się osobno w wodzie. Wziąwszy np. ćwierć funta ryżu na 4 osób, nalać go w misce gorącą wodą, wymieszać dobrze: w tej chwili ryż opadnie na dół, a woda będzie ...
Zupa zwana nic na mleku
Na pół garnca nie zbieranego mleka wziąść 6 żółtek i rozbić je mocno ze szklanką cukru, postawić na mleko na ogniu i wlewać ciągle mieszając żółtka, uważać żeby zgęstniało, ale się nie rozgotowało, bo się żółtka zwarzą; gdy będzie gorące, ...