Likopen zawarty m.in. w pomidorach należy do grupy przeciwutleniaczy. Chroni organizm przed zawałem serca, chorobami neurologicznymi, nowotworami oraz opóźnia proces starzenia się skóry. Ponieważ mamy sezon pomidorowy musimy pamiętać, że likopen z nieprzetworzonych pomidorów lepiej wchłaniany jest w obecności oliwy. Dużą zawartość tej substancji maja też plasterki Crispy Chrupiący Pomidor – 100 g zawiera 60 mg likopenu.
Pomidory znane są z wysokiej zawartości witaminy C, A czy B6, a także z bogactwa potasu, fosforu czy magnezu. Coraz częściej uwagę naukowców przyciąga także likopen – tajemnicza substancja z rodziny karetonoidów.
Likopen to naturalny barwnik roślinny, który nadaje pomidorom soczystą, czerwoną barwę. Jest jednocześnie jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy i może zapobiegać poważnym schorzeniom jak np. chorobom serca. Związek ten, chroniąc organizm przed atakami wolnych rodników zwiększa naszą odporność, dba o kondycję wspomnianego przed momentem serca, korzystnie wpływa również na gęstość mineralną kości oraz prawdopodobnie zmniejsza także ryzyko rozwoju raka. Co ciekawe, zaobserwowano również korzystny wpływ likopenu na skórę – nie tylko opóźnia jej proces starzenia się, ale także ogranicza ryzyko poparzenia słonecznego, ponieważ zwiększa naturalną ochronę przeciwsłoneczną.
Gdzie mieszka likopen?
Nasz organizm nie potrafi samodzielnie wytwarzać likopenu, dlatego dla jego prawidłowego funkcjonowania i rozwoju musimy dostarczać go z zewnątrz. Likopen znajdziemy przede wszystkim w pomidorach, lecz obecny jest również w owocach dzikiej róży, arbuzach, czerwonych grejpfrutach i papai. Warto pamiętać, że przyswajalność tej substancji zwiększa się w wyniku przetwarzania i obróbki termicznej – świeże pomidory mają kilkukrotnie mniejsze stężenie substancji, niż np. soki, koncentraty, sosy pomidorowe czy ketchup. W 100 g tego ostatniego znajduje się średnio 12 mg likopenu, gdzie w 100 g świeżych pomidorów stężenie nie przekracza 3 mg. Bogate w ten związek są również suszone plasterki pomidora. Jak informuje Paula, producent naturalnych przekąsek Crispy Natural, 100 g Chrupiących plasterków pomidora Crispy zawierają 60 mg likopenu – co w przeliczeniu na opakowanie 20 g daje wartość 12 mg. Ponad to zawartość opakowania Crispy jest odpowiednikiem 1 z 5 porcji warzyw i owoców zalecanych do spożycia w ciągu dnia.
Z racji tego, że sezon pomidorowy w pełni i bardzo często sięgamy po świeże warzywa pamiętajmy, że likopen z nieprzetworzonych pomidorów lepiej wchłaniany jest w obecności oliwy. Co ciekawe, likopen zawarty w pomarańczowych pomidorach jest łatwiej przyswajalny niż ten zawarty w ich popularniejszej, czerwonej odmianie.