Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Na przeziębienie: kasza jaglana z pieczonymi warzywami

Wszyscy wiemy, że kasza jaglana jest niezwykle zdrowa, niskokaloryczna i nie zawiera glutenu. A tymczasem prócz swych walorów odżywczych kryje jeszcze jeden: jest świetnym lekarstwem w walce z przeziębieniem i wirusami! Ma właściwości wysuszające i antywirusowe, dlatego warto ją jadać przy przeziębieniu i zapaleniu górnych dróg oddechowych. Zwłaszcza w towarzystwie bogatych w witaminy pieczonych warzyw i rozgrzewających przypraw takich jak imbir, kumin i majeranek. To idealny zespół do zadań specjalnych!

DSC00948edit

czas: 30 minut

liczba porcji: 2 osoby

składniki:

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • mały bakłażan
  • 2 marchewki
  • 200 g dyni
  • biała część pora - kawałek około 10 cm
  • pół cytryny
  • dwie łyżki oliwy
  • ząbek czosnku
  • przyprawy: majeranek, imbir, kumin, cynamon, sól, pieprz

przyrządzanie:

Warzywa pokroić w plasterki lub grubą kostkę, czosnek drobno posiekać i połączyć z warzywami. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić łyżką oliwy, posypać obficie majerankiem i oprószyć pozostałymi przyprawami z tym, że cynamonu dodać jedynie odrobinę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.

Kasze jaglaną przełożyć na sito, opłukać obficie pod bieżącą zimną wodą, następnie przelać wrzątkiem i ponownie opłukać obficie pod bieżącą zimną wodą. Dzięki temu straci charakterystyczną gorycz. Następnie przełożyć do garnka, zalać szklanką wody, dodać szczyptę soli, łyżkę oliwy i gotować na niewielkim ogniu przez 15 minut, do czasu, aż kasza wchłonie wodę. W czasie gotowania nie mieszać. Następnie odstawić na 10 minut by kasza “odpoczęła”.

Na talerze przełożyć kaszę jaglaną, skropić odrobiną cytryny i ułożyć na niej pieczone warzywa.

Smacznego!

uwagi:

Kasza jaglana jest wyśmienita również na słodko. Przekonaj się i spróbuj naszej jaglanki z bananem i nutellą