Nachos to popularna w Ameryce Łacińskiej przekąska zazwyczaj pojawiająca się w towarzystwie salsy lub guacamole. Te małe trójkąciki są bardzo łatwe w przygotowaniu, idealne gdy wpadną znajomi lub gdy najdzie Cię ochota na słoną przekąskę.
składniki:
- 120 g mąki kukurydzianej
- 80 g mąki pszennej
- jajko
- 100 ml mleka
- łyżeczka papryki w proszku
- szczypta pieprzu cayenne
- płaska łyżeczka soli
- oliwa do smażenia
przyrządzanie:
- Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski, dodajemy jajko i mleko.
- Wyrabiamy ręcznie ciasto.
- Wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy nożem trójkąty.
- Smażymy na teflonowej patelni z odrobiną oliwy, do momentu aż uzyskają ładny złoty kolor.
- Zdejmujemy z patelni i kładziemy na papierowym ręczniku kuchennym, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.