Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Prosty przepis na soczyste polędwiczki z kurczaka w krakersach

Nikt nie lubi suchego mięsa, które wywołuje chęć sięgnięcia po szklankę czegoś do picia. Co zrobić by mięso było mięciutkie i soczyste? To proste – namocz je w maślance. Jeśli nie lubicie smaku maślanki, nie przejmujcie się, w mięsie go nie wyczujecie. Idealne do przekąszenia przy oglądaniu telewizji.

nuggets-345225_1280

czas: 1 godzina 25 minut

liczba porcji: 3 osoby

składniki:

  • 500 g – polędwiczek z kurczaka
  • 500 ml – maślanki
  • 200 g – krakersów (najlepiej solonych)
 

Do przygotowania mięsa to wszystkie składniki, jeśli nie lubicie samego mięsa polecamy prosty dip czosnkowy.

składniki do dipu:
  • 300 g – jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka – majonezu
  • 2 ząbki  - czosnku
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka – miodu
  • 1 łyżeczka – soku z cytryny

przyrządzanie:

  • Umyte i osuszone mięso dzielimy na podłużne kawałki średniej grubości. Jeśli lubicie bardziej doprawione potrawy, mięso możecie natrzeć pieprzem i solą. Przygotowanego kurczaka przekładamy do zamykanego pojemnika, zalewamy maślanką, przykrywamy i odkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  • Czekając na przygotowanie mięsa, możecie wziąć się za dip. Jogurt i majonez mieszamy, dodajemy drobniutko posiekany czosnek, szczyptę soli, łyżkę miodu i  sok z cytryny. Wszystko razem mieszamy i gotowe.
  • Wsypcie do dużej miski krakersy i je rozgniećcie, dobrze sprawdza się do  tego szklanka/kubek z zaokrąglonym dnem.
  • Wyjęte z lodówki mięso po kawałeczku obtoczcie w panierce z krakersów. Mięso wkładamy do nagrzanego do 170-180 st. C piekarnika. Piec do uzyskania złocistego koloru, im cieńsze kawałki tym krótszy czas pieczenia.

 

Sprawdź też nasze inne przepisy na dania z kurczakiem! (zobacz tutaj)