Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Naleśniki amerykańskie

Naleśniki amerykańskie

Pierożki z mąki gryczanej z serem

Pierożki z mąki gryczanej z serem

Sałatka pełna witamin

Sałatka pełna witamin

Zapiekane sznycle z żurawiną

Zapiekane sznycle z żurawiną

Bułeczki domowe

Bułeczki domowe

Słodki placek z jabłkami i żurawiną

Słodki placek z jabłkami i żurawiną

Naleśniki piwne z parówkami

Naleśniki piwne z parówkami

Naleśniki gryczane

Naleśniki gryczane

Shoarma afrykańska

Shoarma afrykańska

Papryki faszerowane

Papryki faszerowane

Warzywne placki ziemniaczane

Warzywne placki ziemniaczane

Faszerowane pieczarki z szynką

Faszerowane pieczarki z szynką

Pierś  indycza z pesto i pomidorami

Pierś indycza z pesto i pomidorami

Lekka sałatka z indykiem

Lekka sałatka z indykiem

Gofry drożdżowe

Gofry drożdżowe

Rauchy z jabłkiem

Rauchy z jabłkiem

Naleśniki gruszkowo-żurawinowe

Naleśniki gruszkowo-żurawinowe

Bardzo prostym i sycącym przysmakiem są naleśniki na słodko. Istnieje wiele pomysłów na nadzienie naleśnikowe. My proponujemy użycie owoców i masy orzechowej, a potem polanie naleśników gruszkowym kompotem z nutką kwaskowatej żurawiny amerykańskiej. Niesamowicie atrakcyjny wygląd i niespotykany smak zapewniają kulinarne wrażenia godne najdroższych restauracji.

czas: ok. 30 minut + 30 minut na wyrośnięcie ciasta

składniki:

Ciasto naleśnikowe:

25 g masła

60 g mąki

1 szczypta soli

1 łyżka stołowa cukru

125 ml mleka

2 Jaja

Olej do smażenia

Kompot gruszkowy:

500 g gruszek (np. anjou)

Odrobina białego wina (lub soku jabłkowego)

1 kawałek imbiru (wielkości orzecha włoskiego)

1 laska wanilii

1 łyżka stołowa płynnego miodu

80 g całych suszonych owoców żurawiny amerykańskiej

2-3 łyżki stołowe soku z żurawiny (100% prawdziwego soku z żurawiny)

Masa orzechowa:

80 g orzechów włoskich

Sok z 1/2-1 pomarańczy

2 łyżki stołowe cukru trzcinowego

Do dekoracji:

Listki mięty

Cukier puder do posypania

przyrządzanie:

1. Roztopić masło. Mąkę, sól i cukier wrzucić do jednej miski, wymieszać razem z mlekiem i jajami a na koniec dodać roztopione masło. Ciasto pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.

2. Gruszki poćwiartować i obrać w razie potrzeby. Następnie pokroić na kawałki i usunąć z nich nasiona. Włożyć do garnka z winem, obrać imbir i zetrzeć do tego. Przeciąć wzdłuż laskę wanilii i wyskrobać miąższ, a następnie dodać laskę i miąższ do reszty. Gruszki dusić pod przykryciem ok. 5 minut tak, żeby nie były zbyt miękkie. Wymieszać wszystko razem z miodem i żurawiną amerykańską. Dodać do smaku soku z żurawiny amerykańskiej.

3. Orzechy zmielić drobno w maszynce elektrycznej. Mieszać z sokiem z pomarańczy i cukrem trzcinowym, aż do uzyskania gładkiej masy.

4. Na lekko rozgrzanym oleju smażyć naleśniki aż do momentu, gdy nabiorą złoto-brązowy odcień. Następnie usmażone naleśniki posmarować masą orzechową i złożyć w trójkąt. Gotowe naleśniki polać kompotem z gruszek (wyjąć laski wanilii) i wedle uznania przybrać listkami mięty oraz posypać cukrem pudrem.

Wartość odżywcza jednej porcji:

Wartość energetyczna: 500 kcal / 2094 kJ

Białko: 9,4 g

Tłuszcz: 24,9 g

Węglowodany: 62 g

uwagi:
Można podawać z lodami waniliowymi