Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Nowe smaki kuchni polskiej

Przez wieki kuchnie świata zmieniały się. Pojawiały się kolejne produkty i przyprawy lub powracały te, o których już dawno zapomniano. Ta ewolucja nie ominęła również kuchni polskiej, która wciąż jest odkrywana na nowo i obecnie przeżywa swój renesans. Wielu szefów kuchni wciąż próbuje ożywić i odświeżyć tradycyjną kuchnię polską i stworzyć jej nowe, zaskakujące oblicze. Teraz, dzięki współpracy Grzegorza Łapanowskiego i producentów sosów Kikkoman oraz TABASCO® pojawiła się szansa, by odkryć kolejną odsłonę rodzimych kulinariów.

Polska ma bogatą tradycję kulinarną, wypracowaną przez wieki, jednak zawirowania historyczne sprawiły, że w polskiej kuchni pojawiło się wiele nowych potraw. W naszych kulinariach widać wpływy rosyjskie, niemieckie, austriackie, żydowskie, francuskie i litewskie, ale również orientalne. Dlatego też często trudno jest jednoznacznie określić stopień polskości konkretnego dania. Niemniej jednak, mimo wpływu wielu kultur, dzięki przywiązaniu do własnych korzeni polska kultura kulinarna zdołała przetrwać. Z tej odwiecznej mieszanki smaków i aromatów wpływów powstały dania, które na stałe wpisały się do kanonu. W trakcie tych rewolucji bardzo istotnym elementem były również przyprawy. Bez nich nie mogły się obejść nasze narodowe dania, takie jak zupy, gulasze czy pieczone mięsiwa, kuszące niezwykłym aromatem.

Dzisiejsza moda i liczne programy kulinarne pokazały jak wybierać produkty wysokiej jakości i odważnie łączyć rodzime składniki z tymi, zaczerpniętymi z innych kultur. Polacy rozsmakowali się w sosie sojowym, poznali aromat i definicję umami – głębokiego („piątego”) smaku bardzo pożądanego w kuchni. Odkryli, że nawet jeśli nie gustują w kuchni azjatyckiej to sosem sojowym Kikkoman można podkreślić intensywność smaku tradycyjnych polskich dań. Jest uniwersalny, a dzięki delikatnemu i zarazem charakterystycznemu aromatowi idealnie pasuje do wszelkich sosów, dressingów, do warzyw, grzybów, mięs i ryb. Świetnie uzupełnia smak klasycznej zupy pomidorowej czy kapuśniaka. Jest także wygodną bazą do marynat – w połączeniu z miodem tworzy teriyaki, które odmieni smak pieczonego boczku, grillowanej karkówki czy popularnego kurczaka z makaronem.

Bazą dzisiejszych potraw nadal są tradycyjne przepisy jednak wzbogacone domieszką nowoczesności. W dawnej kuchni polskiej często pojawiał się ocet i pikantna papryka, będące dwoma podstawowymi składnikami sosów TABASCO®. Teraz, wykorzystanie tej kultowej mieszanki do podkreślenia smaku i nadania ostrości polskiej kuchni stało się jeszcze łatwiejsze. Kilka kropli w unikalny sposób zaostrza smak potraw – tych z grilla, z pieca czy gotowanych. Sos jest uniwersalny znakomicie komponuje się z wszelkimi rybami, mięsem, a także warzywami i sosami. Fani dodają go nawet do jajecznicy, babeczek czy czekolady. Porządny wołowy stek czy tatar z dodatkiem pikantnego sosu wywoła uśmiech na twarzy każdego smakosza, podobnie jak pstrąg z pieczonymi pomidorami i TABASCO® zaspokoi najbardziej wymagające podniebienia.

W ramach współpracy miedzy TABASCO®, Kikkomanem i Grzegorzem Łapanowskim prezentujemy propozycje wykorzystania naturalnych sosów przyprawowych pokazując ich szeroką gamę zastosowań w kuchni polskiej. Dzięki temu powstały przepisy, które mogą stać się inspiracją do kulinarnych poszukiwań, tworzenia nowych smakołyków, wyzwalania inwencji w komponowaniu nowych lub modyfikowania już znanych potraw.