Pesto to wspaniały dodatek do makaronu. Można je przyrządzić nie tylko z aromatycznej bazylii. Proponujemy pesto z jarmużu, z dodatkiem słonecznika.
składniki:
- 3/4 opakowania umytego jarmużu (ok. 150 g)
- 6-8 listków świeżej bazylii
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 1 cienki, obrany plasterek cytryny
- 5 łyżek oliwy
- 3 ząbki czosnku
- ok. 1/2 łyżeczki soli
- szczypta czarnego mielonego pieprzu
- 2 łyżki wody
przyrządzanie:
- Słonecznik moczymy przez pół godziny w wodzie.
- Myjemy jarmuż.
- Odcedzony słonecznik i jarmuż przekładamy do blendera, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy.
- Jeśli jest zbyt gęste- dodajemy wody.
- Przechowujemy w zamkniętym słoiku, w lodówce przez kilka dni.