Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Oczyszczanie organizmu z toksyn: domowe sposoby na 3-dniowy detoks

Oczyszczanie organizmu z toksyn: domowe sposoby na 3-dniowy detoks

Jak przygotować wyśmienite ciasta wielkanocne?

Jak przygotować wyśmienite ciasta wielkanocne?

Fartuchy kucharskie i odzież gastronomiczna – zamów przez Internet

Fartuchy kucharskie i odzież gastronomiczna – zamów przez Internet

Przepisy na pyszne i oryginalne ciasta

Przepisy na pyszne i oryginalne ciasta

Do czego podawać wina słodkie?

Do czego podawać wina słodkie?

Bakalie i suszone owoce – źródło witamin, których potrzebuje Twój organizm.

Bakalie i suszone owoce – źródło witamin, których potrzebuje Twój organizm.

Czym się kierować przy wyborze tostera?

Czym się kierować przy wyborze tostera?

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

Ciekawy pomysł na pierogi- warto wypróbować.

składniki:
Farsz

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 50 g suszonych grzybów
  • czerwona cebula
  • łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • por
  • 2 łyżki masła
  • pół łyżeczki cukru
Ciasto
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • szkl. mleka
  • szczypta soli

przyrządzanie:

  • Kaszę ugotuj.  Grzyby mocz w przegotowanej wodzie co najmniej dwie godziny. Potem odsącz je i pokrój w drobna kostkę, tak samo jak cebulę. Zeszklij ja na oleju, dodaj grzyby i smaż jeszcze chwilę mieszając.
  • Przełóż do naczynia dopraw sola i pieprzem.
  • Mąkę wymieszaj z solą i stopniowo dolewając wrzące mleko, zagnieć ciasto. Wyrabiaj je do momentu, aż przestanie się kleić do rąk i stanie się elastyczne.
  • Ciasto podziel na 3 części i każdą rozwałkuj na posypanym mąką blacie na placek o grubości 4 mm.
  • Za pomocą okrągłej metalowej foremki lub filiżanki wykrój z ciasta krążki. Na każdy nałóż łyżeczkę farszu i zlep brzegi ciasta.
  • Do dużego garnka wlej wodę, posól ją i gdy zacznie wrzeć, wkładaj partiami pierogi. Gotuj 2 minuty od wypłynięcia.
  • Posyp pierogi pokrojonym w plasterki porem, podsmażonym na maśle z cukrem.