Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Pizza z kurczakiem i pieczarkami z sosem śmietanowym

Znudziła Wam się pizza na bazie pomidorowego sosu? Przygotowaliśmy dla Was smaczny przepis na domową pizzę, której bazą jest sos śmietanowy!

pizza-329523_1280

składniki:
Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • około 200 ml wody
  • 1 łyżeczka drożdży suchych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
Sos:
  • 6 łyżek śmietany 18%
  • 1 trójkącik serka topionego (około 25 g)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • sól/pieprz
Dodatki:
  • 1 pierś z kurczaka
  • zioła prowansalskie
  • 6 pieczarek
  • pół średniej cebuli
  • 1 kulka mozzarelli (ok. 125 g)
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta soli
  • kilka listków świeżej bazylii

przyrządzanie:

  • Wodę mieszamy z cukrem, dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na kilka minut, do momentu aż drożdże zaczną się pienić.
  • W misce mieszamy mąkę z solą, robimy wgłębienie i wlewamy zaczyn. Dodajemy oliwę i mieszamy wszystko łyżką, a następnie ugniatamy ręką.
  • Ciasto przekładamy na blat i wyrabiamy do momentu aż stanie się elastycznie i gładkie.
  • Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 50 minut w ciepłe miejsce.
  • Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Przyprawiamy pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi. Smażymy na oliwie z każdej strony, aby kurczak się zarumienił. Odstawiamy, jak przestygnie kroimy na małe kawałeczki.
  • Cebulę kroimy w cienkie piórka.
  • Pieczarki kroimy na plasterki.
  • Mozzarellę ucieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Piekarnik nagrzewamy do 230 *C.
  • Śmietanę, czosnek, serek topiony, sól i pieprz mieszamy na patelni. Podgrzewamy na malutkim ogniu, żeby serek się rozpuścił
  • Ciasto rozwałkowujemy, powstały placek smarujemy sosem śmietanowym, posypujemy niewielką ilością sera i rozkładamy resztę składników (kurczak, cebula, pieczarki, bazylia), ponownie posypujemy serem i przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
  • Pieczemy około 10-15 minut, aż brzegi ciasta się lekko zarumienią.

 

Sprawdź inne też inne przepisy na pizze! (zobacz tutaj)