Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Proste Tiramisu bez jajek

Trochę inna wersja popularnego deseru tiramisu - bez dodatku jajek. Równie pyszna wersja dla tych, którzy nie mogą lub się obawiają jedzenia surowych jajek.

tiramisu-622139_1280

składniki:

  • 200 g biszkoptów mogą być okrągłe lub połamane podłużne (jeśli mamy zamiar podać deser w szklaneczkach)
  • 500 g śmietanki kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • podwójne espresso (może być mocna rozpuszczalna kawa)
  • łyżka amaretto (opcjonalnie)
  • ciemne gorzkie kakao
  • owoce i listki mięty do dekoracji (opcjonalnie)

przyrządzanie:

  • Śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywny krem.
  • Dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy – uważając, aby nie przebić śmietany.
  • Biszkopty moczymy z obu stron w przestudzonej kawie (z dodatkiem amaretto). Ważne, aby ich nie wrzucać do płynu, tylko w miarę szybko w nim obtoczyć, zanim biszkopty staną się miękkie.
  • Gotowe biszkopty układamy dokładnie na dnie naczynia, w którym będziemy podawać deser.
  • Na biszkopty nakładamy przygotowany wcześniej krem i posypujemy gorzkim kakao.
  • Można dodatkowo przełożyć krem kolejną warstwą namoczonych biszkoptów i ponownie zalać kremem.
  • Miseczki wstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Można delikatnie przykryć folią aluminiową, aby deser nie wchłonął zapachów z lodówki.
  • Przed podaniem posypujemy ponownie kakao.
  • Można udekorować owocami, orzechami i listkami mięty.

 

 

Zobacz też przepis na: Sernik królewski