Aromatyczne kurki oraz smakiem wędzonego boczku - to połącznie pozostanie na długo w pamięci
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 40 minut
liczba porcji: 4
składniki:
300 - 400 g ryżu arborio
100 g wędzonego boczku w plastrach
szklnka umytych oczyszczonych kurek
1 duża cebula
1/2 szklnaki wytrwanego białego wina
2/3 szklnaki bulionu
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
2 łyżki tartego parmezanu
sól, pieprz
posiekane świeże zioła (bazylia, tymianek, pietruszka)
przyrządzanie:
Cebulę posiekać. W dużym rondlu rozgrzać oliwę oraz łyżkę masła. Wrzucić cebulę i smażyć na niewielkim ogniu do zeszklenia. Dodać pokrojony w drobną kostkę boczek i podsmażyć na rumiano. Wrzucić opłukany i osuszony ryż i smażyć, często mieszając. do chwili aż ryż zacznie robić się przezroczysty. Dodać kurki, podlewać po trochu winem i bulionem. Dusić bez przykrycia, często mieszając. Gdy ryż jest już miękki na zewnątrz, a lekko twardawy w środku, dodać zioła, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać parmezan oraz łyżkę masła. Dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia, szczelnie przykryć i odstawić na 5 minut.