Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Słodkie jabłka na patyku

Słodki zdrowy przysmak, czyli jabłka maczane w karmelu. Łatwy do zrobienia, a na dodatek czasu też zajmuje niewiele. Szybkie PalceLizać!

sweet-438774_1280

składniki:

  • 8-10 małych jabłek
  • tyle samo patyczków (mogą być te do lodów)
  • 100 g masła
  • 1 puszka słodzonego skondensowanego mleka
  • 1,5 szklanki brązowego cukru
  • 0,25 szklanki golden syrup'u może być też syrop klonowy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Jeśli chcemy możemy skorzystać dodatkowo z różnych posypek: czekolada, orzechy, cukiereczki, wiórki kokosowe.

przyrządzanie:

  • Jabłka myjemy, osuszamy i wycinamy ogonki.
  • W miejscu ogonków wbijamy patyki.
  • Do rondelka wlewamy skondensowane mleko, golden syrup, masło i cukier.
  • Gotujemy na średnim ogniu przez 30 minut (jeśli zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień).
  • Gdy karmel jest gotowy zdejmujemy go z ognia i dodajemy ekstrakt waniliowy.
  • Jabłka zanurzamy w lekko przestudzonym karmelu, po czym odstawiamy na papier do pieczenia lub obtaczamy w posypce i dopiero wtedy odkładamy na papier.
  • Osoby lubiące słodkości, mogą pokusić się o kolejną warstwę (np. z rozpuszczonej czekolady z masłem), należy jednak najpierw włożyć jabłko w karmelu do lodówki, aby pierwsza warstwa dobrze zastygła.

 

Sprawdź też przepisy na inne słodkości! (zobacz tutaj)