Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Szarlotka tatrzańska

To najprostszy, a zarazem najbardziej efektowny przepis na szarlotkę. Idealna sama w sobie, jeszcze lepsza w towarzystwie lodów waniliowych. Nie wymaga nawet gotowania jabłek! Nie ma lepszego i prostszego sposobu na rewelacyjny jesienny deser, którym zachwycisz nawet najwybredniejszych smakoszy!

   

czas: 80 minut

składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 małe żółtka lub 1 duże
  • 110 g masła
  • 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Masa jabłkowa:

  •  1,5 kg jabłek, najlepiej odmiany szara reneta, antonówka lub cox
  • cukier (około 4 łyżek),
  • cynamon (około 2 łyżeczek)

przyrządzanie:

 Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Masło i śmietana muszą być zimne.

Następnie z 1/3 uformować wałek i włożyć go do zamrażalnika.

Pozostałe 2/3 ciasta rozwałkować tak, by wyłożyć nim dno i boki tortownicy o średnicy około 24 cm. By ułatwić sobie pracę można umieścić je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i dopiero wówczas zacząć wałkować.

Tak przygotowane ciasto ponakłuwać widelcem i podpiekać około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.

W tym czasie brać jabłka i pokroić w cienkie plasterki (łatwo zrobić to za pomocą robota kuchennego lub przystawki do maszynki do mielenia), można też  zetrzeć jabłka na grubych oczkach tarki.

Dodać cukier i cynamon do smaku.

Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, docisnąć ręką by wyrównać i pozbyć się pęcherzyków powietrza, a na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto na największych oczkach tarki.

Piec około 60 minut temperaturze 170 stopni grzałka góra – dół, bądź 160 stopni z włączonym termoobiegiem

Smacznego!

DSC00884

 

 

uwagi:
Ważne, by do ciasta użyć właśnie mąki krupczatki. To ona nada mu wyjątkową kruchość i delikatność.