Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tacos z wołowiną i awokado

Tortilla z mięsem wołowym i awokado to jeden z przysmaków kuchni meksykańskiej. Już dziś możesz ten posiłek zrobić u siebie w domu!

tacos-245241_1280

składniki:

  •    150g maki
  •    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  •    2 łyżki oleju
  •    75ml ciepłej wody
  •    200g wołowiny
  •    sałata pekińska
  •    śmietana 18%
  •    sól, pieprz
  •    1 łyżka oliwy z oliwek
  •    1 łyżka octu winnego
  •    1 łyżeczka sosu chili
  •    1/2 łyżeczki cukru
  Salsa z awokado:
  •    1 awokado
  •    1/2 czerwonej cebuli
  •    1 papryczka jalapeno
  •    kilka liści bazylii
  •    2 łyżki soku z limonki
  •    2 łyżki oliwy z oliwek
  •    sól, pieprz

przyrządzanie:

  • 1 łyżkę oliwy z oliwek, 1 łyżkę octu winnego łączymy z 1 łyżeczką sosu chili i ½ łyżeczki cukru – mieszamy.
  • Umyte mięso nacieramy marynatą i odstawiamy na noc do lodówki.
  • 150g mąki, szczyptę soli, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki oleju i 75 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody mieszamy i wyrabiamy ciasto na tortille (wodę dodajemy stopniowo, w miarę potrzeby).
  • Przygotowane ciasto odstawiamy na godzinę.
  • Ciasto dzielimy na 8 porcji, każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek. Smażymy na patelni, z każdej strony około 1-1,5 min.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso do momentu aż stanie się miękkie. Odkładamy je na bok.
  • Awokado obieramy i kroimy na kawałeczki, dodajemy posiekaną w piórka cebulę i pokrojoną papryczkę jalapeno. Dokładamy posiekaną bazylię (nie za drobno), sól, pieprz i skrapiamy sokiem z limonki i oliwą.
  • Na każdej tortilli wykładamy posiekaną sałatę pekińską, wołowinę oraz salsę z awokado.
  • Dodajemy odrobinę śmietany i skraplamy sokiem z limonki. Można również doprawić jeszcze solą i pieprzem.

 

Zobacz też przepis na: Nachos