Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Torcik dla zakochanych

Niedługo Walentynki, ale już teraz możesz przygotować dla siebie i swojego partnera przepiękny torcik. Masa o smaku truskawkowo-serowym zachwyci nie jednego smakosza łakoci. Nawet jeśli nie jesteś specjalistką od wypieków zapewne z jego przygotowaniem sobie świetnie poradzisz. Wystarczy przygotować krem i układać go na kolejnych warstwach biszkoptów.

Składniki:

  • 250 g twarogu białego
  • 250 g mascarpone
  • 200 g ubitej na sztywno śmietany z cukrem
  • 300 g truskawek
  • 200 g cukru
  • 2 pomarańcze
  • 1 kieliszek likieru pomarańczowego
  • 1 paczka biszkoptów
  • 1 galaretka truskawkowa


Przygotowanie:

  1. Zmiksować truskawki z sokiem z 1 pomarańczy (pozostawić parę sztuk i wkroić je potem, pokrajane w małe kawałki do masy serowej) i 50 g cukru.
  2. Zetrzeć skórkę z 1 pomarańczy.
  3. Wymieszać mascarpone wraz z twarogiem (zmielonym 2 razy), skórką z pomarańczy, sokiem z 1 pomarańczy, resztą cukru i likierem.
  4. Dodać ubitą śmietanę i wymieszać delikatnie.
  5. Ułożyć warstwę biszkoptów na dnie blachy i polać je polowa zmiksowanych truskawek a na to położyć polowe warstwy serowej.
  6. Powtórzyć ostatni proces.
  7. Na wierzch można ułożyć pokrajane na talarki truskawki i ułożone jak dachówki – w tym wypadku należy wszystko oblać galaretka rozpuszczona w 1/2 proporcji wody (galaretka zapobiegnie wyschnięciu i sczernieniu surowych truskawek na wierzchu placka.
  8. Placek włożyć do lodówki na co najmniej 12 godz. (najlepiej 24 godz.).