Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Toskańskie COVACCINO, czyli na co mam ochotę w kulinarnej podróży po Toskanii

Ach ci Włosi… Potrafią zawrócić w głowie! Uwielbiamy ich za świetne ubrania i dodatki, swobodny urok, gościnność i ujmującą bezpośredniość. I kochamy za kuchnię, która smakuje chyba każdemu.

We Włoszech byłam tylko raz, na krótko, IMG_2893ale zdążyłam zauroczyć się tym pięknym krajem na maksa. Widok drzewek pomarańczowych rosnących wzdłuż ulicy był zachwycający, a na wspomnienie ich pizzy ślina sama napływa mi do ust… Ciężko podrobić włoskie smaki, bo efekt finalny w dużej mierze zależy od półproduktów, a te – wiadomo – najlepiej się mają w śródziemnomorskim klimacie.

 

 

WP_20150703_054Niestety, nigdy nie udało mi się pojechać do Toskanii, dlatego tak bardzo ucieszył mnie konkurs “Wygraj inspiracyjną książkę “Fanklub bułeczek z rozmarynem” i wybierz się w kulinarną podróż po Toskanii!”. Rozmarzyłam się, bo w podróżowaniu najbardziej lubię poznawać smaki regionów. Od razu postanowiłam przejrzeć stare wydania Twojego STYLU i moje ulubione artykuły z cyklu “KULINARIUM Tessy Capponi-Borawskiej”. W jednym z nich znalazłam coś tak apetycznego, co koniecznie chciałabym spróbować.

To toskańskie covaccino, czyli cienkie okrągłe placki z mąki, drożdży, oliwy i soli, pieczone jak pizza.  Do takiego ciepłego jeszcze covaccino “pakuje się” wszystko, na co tylko mamy ochotę (wędliny, sery, grillowane warzywa). Mmm, brzmi pysznie, prawda? We Florencji, stolicy Toskanii autorka artykułu spotkała się z tym rodzajem pieczywa w małym sklepie Amicci di Ponte Vecchio, a covaccino to specjalność tego lokalu. Szkoda tylko, że pani Capponi nie mogła odtworzyć przepisu, bo z rozkoszą chciałabym się sama zmierzyć z przygotowaniem prawdziwego toskańskiego COVACCINO. No nic, może kiedyś uda mi się odwiedzić to miejsce…

WP_20150717_001

Zdjęcia są mojego autorstwa, ostatnie to sfotografowany magazyn Twój STYL, gdzie znalazłam wzmiankę na temat covaccino. (Twój STYL, Nr 2, 2014, s.183).