Ach ci Włosi… Potrafią zawrócić w głowie! Uwielbiamy ich za świetne ubrania i dodatki, swobodny urok, gościnność i ujmującą bezpośredniość. I kochamy za kuchnię, która smakuje chyba każdemu.
We Włoszech byłam tylko raz, na krótko, 

To toskańskie covaccino, czyli cienkie okrągłe placki z mąki, drożdży, oliwy i soli, pieczone jak pizza. Do takiego ciepłego jeszcze covaccino “pakuje się” wszystko, na co tylko mamy ochotę (wędliny, sery, grillowane warzywa). Mmm, brzmi pysznie, prawda? We Florencji, stolicy Toskanii autorka artykułu spotkała się z tym rodzajem pieczywa w małym sklepie Amicci di Ponte Vecchio, a covaccino to specjalność tego lokalu. Szkoda tylko, że pani Capponi nie mogła odtworzyć przepisu, bo z rozkoszą chciałabym się sama zmierzyć z przygotowaniem prawdziwego toskańskiego COVACCINO. No nic, może kiedyś uda mi się odwiedzić to miejsce…
Zdjęcia są mojego autorstwa, ostatnie to sfotografowany magazyn Twój STYL, gdzie znalazłam wzmiankę na temat covaccino. (Twój STYL, Nr 2, 2014, s.183).
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














