Po drugie badania i analizy
Dodatkowo do oceny prawidłowości naszego żywienia służyć będą badania lekarskie, antropometryczne i biochemiczne. Podczas pierwszej wizyty dietetyk wykonuje szczegółową analizę składu ciała oraz ocenia zawartość tkanki tłuszczowej, tkanki mięśniowej, elektrolitów czy ilość wody w organizmie. Ponadto powinien wykonać pomiar podstawowej przemiany materii i innych istotnych w diagnozie i dalszej dietoterapii parametrów. Warto więc na pierwszą wizytę pojawić się na czczo (jeśli umówiona wizyta ma miejsce w godzinach porannych), lub kilka godzin po spożyciu ostatniego posiłku. 12 godzin przed spotkaniem z dietetykiem zrezygnujmy z wysiłku fizycznego oraz alkoholu i napojów zawierających kofeinę.
Tłuszcz tłuszczowi nierówny
Pomiary antropometryczne opierają się na ustaleniu cech morfologicznych organizmu oraz stopnia jego rozwoju, sprawdza się je na podstawie rozmiaru i składu ciała oraz stopnia rozwoju fizycznego. Dietetyk ocenia się ilość tłuszczu i beztłuszczową masę ciała. Do pomiaru tłuszczu podskórnego stosuje się wskaźnik WHR, którego wartość określa stosunek obwodu talii do obwodu bioder.
Wskaźnik ten wskazuje na dwa typy otyłości: androidalną, zwaną też brzuszną, centralną lub typu „jabłko” (WHR >0,8 dla kobiet, WHR >1 dla mężczyzn) oraz ginoidalną, zwaną też obwodową, pośladkowo-udową lub typu „gruszka” (WHR < 0,8 dla kobiet, WHR < 1 dla mężczyzn).
Beztłuszczową masę ciała określają mięśnie szkieletowe i poza szkieletowe oraz inne tkanki, a nawet kości. Ze względu na skład mięśni, które składają się głównie z białka, ocena tkanki mięśniowej określa stan odżywienia białkowego organizmu oraz zmiany ogólnej masy mięśniowej. Do tej oceny służą następujące wskaźniki: obwód ramienia, obwód mięśni ramienia i powierzchnia mięśni ramienia.
Na kolejnej stronie dowiedz się więcej!