Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Po drugie badania i analizy

Dodatkowo do oceny prawidłowości naszego żywienia służyć będą badania lekarskie, antropometryczne i biochemiczne. Podczas pierwszej wizyty dietetyk wykonuje szczegółową analizę składu ciała oraz ocenia zawartość tkanki tłuszczowej, tkanki mięśniowej, elektrolitów czy ilość wody w organizmie. Ponadto powinien wykonać pomiar podstawowej przemiany materii i innych istotnych w diagnozie i dalszej dietoterapii parametrów. Warto więc na pierwszą wizytę pojawić się na czczo (jeśli umówiona wizyta ma miejsce w godzinach porannych), lub kilka godzin po spożyciu ostatniego posiłku. 12 godzin przed spotkaniem z dietetykiem zrezygnujmy z wysiłku fizycznego oraz alkoholu i napojów zawierających kofeinę.

 

tape-403590_1280

 

Tłuszcz tłuszczowi nierówny

Pomiary antropometryczne opierają się na ustaleniu cech morfologicznych organizmu oraz stopnia jego rozwoju, sprawdza się je na podstawie rozmiaru i składu ciała oraz stopnia rozwoju fizycznego. Dietetyk ocenia się ilość tłuszczu i beztłuszczową masę ciała. Do pomiaru tłuszczu podskórnego stosuje się wskaźnik WHR, którego wartość określa stosunek obwodu talii do obwodu bioder.

Wskaźnik ten wskazuje na dwa typy otyłości: androidalną, zwaną też brzuszną, centralną lub typu „jabłko” (WHR >0,8 dla kobiet, WHR >1 dla mężczyzn) oraz ginoidalną, zwaną też obwodową, pośladkowo-udową lub typu „gruszka” (WHR < 0,8 dla kobiet, WHR < 1 dla mężczyzn).

Beztłuszczową masę ciała określają mięśnie szkieletowe i poza szkieletowe oraz inne tkanki, a nawet kości. Ze względu na skład mięśni, które składają się głównie z białka, ocena tkanki mięśniowej określa stan odżywienia białkowego organizmu oraz zmiany ogólnej masy mięśniowej. Do tej oceny służą następujące wskaźniki: obwód ramienia, obwód mięśni ramienia i powierzchnia mięśni ramienia.

 

Na kolejnej stronie dowiedz się więcej!