Sadownicy nazywają gruszki “darem bogów”, a dietetycy “potęgą żywieniową”. Dla nas to przede wszystkim pyszny owoc! Niestety, korzyści zdrowotne wynikające z gruszek są niedoceniane. Jedzenie gruszek ogranicza apetyt. Są one pełne składników odżywczych, błonnika i silnych przeciwutleniaczy, które pomagają w walce z rakiem, wzmacniają układ odpornościowy i poprawiają ogólny stan zdrowia. Poznaj bardziej szczegółowo, 5 powodów, dla których powinniśmy jeść więcej gruszek!
Zobacz też: Sałatka z gruszką, serem lazur i granatem
1. Gruszki są dobre dla Twojego serca
Choroby serca są jedną z głównych przyczyn śmierci w Stanach Zjednoczonych i wiele badań wskazuje na to, że do 2020 roku będzie to główna przyczyna zgonów na całym świecie. Wierz lub nie, ale gruszka dziennie może pomóc uchronić się przez atakiem serca i udarem. Główną przyczyną jest to, że gruszki są bogate w błonnik, który pomaga zachować zdrowe serce. Pomaga również obniżyć ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu.
Na kolejnej stronie dowiedz się więcej!
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















