Oto prawdziwa magia kuchni - proste składniki, a efekt zadziwiający
przepis z kuchni: polskiej
czas: 60 minut
liczba porcji: 4
składniki:
500 g filetów z sandacza
2 cytryny
4 łyżki mąki
2 marchewki
duża pietruszka
pół selera
2 cebule
kieliszek białego wytrawnego wina
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
szklanka śmietany
olej do smażenia
sól, pieprz, cukier
przyrządzanie:
Jeżeli to tylko możliwe, filety z sandacza skropić sokiem z cytryny, lekko osolić i odstawić na 5 godzin do lodówki. Następnie osuszyć. Cebulę posiekać, pozostałe warzywa pokroić w słupki.
Cebulę zeszklić na oleju, dodać resztę warzyw i smażyć przez ok. 5-8 minut. Dodać liście laurowe i ziele angielskie oraz doprawić solą pieprzem i cukrem. Wlać wino i dusić 5 minut pod przykryciem. Na sam koniec dodać osoloną śmietanę.
Kawałki sandacza obtoczyć w mące i smażyć na złoto z obu stron.
Żaroodporne naczynie posmarować olejem, układać kawałki ryby, przykryć duszonymi warzywami i zapiekać w temperaturze 180 stopnie przez ok. 15 minut.